Gre SMC po poti Jankovićeve Pozitivne Slovenije? – TOPNEWS.si

Gre SMC po poti Jankovićeve Pozitivne Slovenije?

Gre SMC po poti Jankovićeve Pozitivne Slovenije?

Čeprav smo na portalu Top News že prejšnji petek v članku: “Milan Brglez postal odpadnik v SMC-ju, Cerarjevi napovedujejo njegovo zamenjavo,” pravilno napovedali, da bo Cerar zahteval Brglezovo zamenjavo, najprej se je govorilo celo o zamenjavi na mestu predsednika državnega zbora, so se naše napovedi potrdile.

Zanimivo je, da je Cerar še konec tedna javno vztrajal pri izjavi, da “v stranki ni nobenega razkola”, potem pa si je očitno premislil in na sestanku vrha stranke javno zahteval Brglezov odstop z mesta podpredsednika stranke, domnevno zaradi različnih pogledov na tako resno stvar, kot je državna varnost.”

“V stranki ni nobenega razkola, nekaj poslancev je imelo drugačno mnenje. Kot veste je večina v naši stranki glasovala za zakon in to precejšnja večina. Je pa normalno, smo demokratična stranka in tu in tam pri kakšnem projektu, še posebej, če ne gre za projekt iz koalicijskega sporazuma, se dogodi tudi to, da imamo pač več diskusij. Morda je zanimivo bolj to, da koalicijska stranka SD, ki je zagotovila svojo podporo, pa res ni dala nobenih glasov tako, da tu sem bil nekoliko presenečen. Vsekakor pa ponavljam, da bistvo je, da ta zakon imamo, da imamo preventivno na zalogi nek možen ukrep za katerega upam, da ga ne bo treba uporabiti, ki pa bi v nekem skrajnem primeru pomagal Sloveniji zagotoviti to varnost, za katero si vsak dan tako veliko naših policistov in drugih institucij prizadeva in jaz mislim, da je to v bistvu vsa zadeva.”

Milan Brglez naj bi svojo plat zgodbe pojasnil danes, je pa zavrnil odstop z mesta podpredsednika stranke SMC. Cerar in Brglez naj bi zadevo razčistila na sestanku prihodnji teden, vendar umik enega ali drugega pravzaprav po javnem razkritju ni več možen. Cerar se je že v petek dolgo časa zadržal v poslanski skupini in kot smo zapisali v članku: “Cerar zaradi glasovanja sklical kolegij poslanske skupine SMC brez Brgleza”, je bila kaplja čez rob očitno petkov nastop predsednika državnega zbora Milana Brgleza pred poslanci v nagovoru o mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, kjer je nepremično gledal Mira Cerarja, ko je potegnil paralelo med sedanjim dogajanjem v zvezi z begunci in holokavstom.

Če pustimo ob strani dogajanje povezano s spremembami Zakona o tujcih, gre v ozadju za spopad, kdo je pravzaprav močnejša figura oziroma kakšen bo profil stranke SMC pred naslednjimi volitvami – levosredinski ali desnosredinski. Najprej se je zdelo, da bi si pravzaprav spor v SMC-ju med Cerarjem in Brglezom morali izmisliti, saj bi tako zadovoljili levo kot desno polovico stranke, kjer se je recimo Simona Kustec Lipicer, kot vodja poslanske skupine, odločno postavila na stran Cerarja. Cerar je očitno opogumljen z glasovanjem v Državnem svetu, ki je zakon gladko potrdil, podobno odločitev pa lahko napovemo tudi na ustavnem sodišču

Milan Brglez je tudi z “romanjem” v Vatikan, kjer je, sodeč po posnetkih, vse skupaj bilo videti kot, naključno srečanje papeža Frančiška z romarji iz Slovenije, vstopil v polje Mira Cerarja, ki s cerkvenim vrhom doma goji “posebne odnose”. Kljub temu, da sta se Cerar in Brglez zmenila, da spor ne bo šel v javnost, so informacije o tem, kaj se je dogajalo na ponedeljkovi seji vrha stranke, prišle iz Gregorčičeve. Milan Brglez, ki bo danes ob 15:30 pojasnil zakaj je zavrnil “ponudbo” Cerarja naj odstopi, naj bi se po naših informacijah s Cerarjem dogovoril, da se prihodnji teden sestaneta na štiri oči. Odgovor na vprašanje zakaj so se Cerarjevi strategi odločili za javni obračun, je mogoče iskati v Cerarjevih pripravah na volitve. Gre pa za izredno tvegano igro “pokra”, kjer SMC lahko razpade in gre po poti Jankovićeve Pozitivne Slovenije.

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  baubau 7 let

  kot,da bi je bilo škoda…

 • comment-avatar
  baubau 7 let

  sicer pa:zaigran prepirček-smc začenja volilno kampanjo

 • comment-avatar
  Analiza 7 let

  Po moji oceni gre v ozadju spora za profiliranje novega kandidata za predsedniške volitve 2017. SMC kandidata za te volitve uradno še ni predstavila, prav velike izbire pa v stranki »etike in morale« nimajo, saj je kljub 3-letnemu obstoju to še vedno stranka anonimnežev. Cerar kandidirati ne more, Dobovšek je »out«, Violeta Bulc ni motivirana, preostane le še Brglez. Če se stranka okoli kandidata ne bo mogla poenotiti, pričakujem, da bo Cerar presekal agonijo in predlagal nestrankarskega & neoporečnega kandidata tipa »Vlasta Nussdorfer«, proti kateremu si nihče v stranki SMC ne bo drznil oporekati.

  Če prognoziramo predsedniške volitve 2017 vidimo, da bo Pahorja, ki bo ponovno ubral ekstremno populistično kampanijo (po petih letih bo iz omare zopet vzel rokavice in se lotil pobiranja smeti, delal bo v zavetišču za zavržene živali, kuhal bo v šoli, delil pakete na Karitasu, vodil turiste po Ljubljani, ipd.) zelo težko premagati v smislu populizma. Vsak kandidat, ki se bo spustil na njegov nivo, bo v trenutku izpadel iz igre. Dober protikandidat bi lahko bil zapriseženi borec proti korupciji (npr.: g. Dobovšek) ali pa neoporečni kandidat iz katere izmed humanitarnih organizacij, ki že več desetletij dela s pomoči potrebnimi ljudmi v stiski in bi lahko s svojim preteklim delom (in zgledom) predstavljal antipod Pahorju, ki se humanitarizma loteva kampanijsko, torej tik pred volitvami v obliki enodnevnih akcij na terenu.

  Vsi že videni kandidati tipa Peterle, Zver, ipd. v tem spopadu nimajo nobenih možnosti.