Zakaj nekatere muslimanske države niso na Trumpovem spisku, pa bi morale biti? – TOPNEWS.si

Zakaj nekatere muslimanske države niso na Trumpovem spisku, pa bi morale biti?

Zakaj nekatere muslimanske države niso na Trumpovem spisku, pa bi morale biti?

Predsednik ZDA Donald Trump je z odločitvijo, da prepove vstop v ZDA državljanom Sirije, Iraka, Jemna, Somalije, Sudana, Libije in Irana, izzval obsodbe po celem svetu, kot tudi v lastni državi. Protesti so izbruhnili na ameriških kot tudi na svetovnih letališčih, oglasili so se tudi državniki na čelu z Angelo Merkel, ki je ocenila Trumpovo odločitev kot “nepotrebno, neodgovorno in nehumano”.

Če se pogleda zemljevid muslimanskih držav, ki jih je Trump postavil na svoj črni spisek, ugotovimo, da na tem spisku ni držav, kot sta Egipt in Saudska Arabija, niti Združenih Arabskih Emiratov. Razlog za to je enostaven: Trump ima v teh državah skupno šest podjetij in nekaj velikih, luksuznih kompleksov z golf tereni (v Egiptu dve podjetji, v Saudski Arabiji štiri podjetja, v Združenih Arabskih Emiratih pa luksuzne vile z golf terenom).

Od vstopa Donalda Trumpa v Belo hišo, se je Amerika začela spreminjati, s tem pa tudi odnos do novega predsednika in njegove družine. Nekateri ga ostro kritizirajo, drugi pa ga brezkompromisno podpirajo in gojijo nerealne sanje o njegovih morebitnih odločitvah. Vendarle pa obstaja nekaj, kar se ni spremenilo v primerjavi s prejšnjo Obamovo administracijo in to je odnos do Saudske Arabije.

To pa pomeni, da na črni listi ni države, ki bi po vseh Trumpovih merilih morala biti. Namreč, ameriški predsednik je kot opravičilo za prepoved navedel, da želi “zaščititi ZDA pred terorizmom”. Prav neverjetno je, da na črnem spisku manjka Saudska Arabija?!

Državljani države, na katero je bilo neštetokrat opozorjeno, da financira terorizem v svetu in ki je za to uporabljala organizacije, ki so odgovorne za nekatere od največjih grozot na Bližnjem vzhodu v zadnjih 15 letih, so popolnoma varni in ne predstavljajo grožnje za ZDA, vsaj tako meni predsednik Donald Trump.

Moramo se spomniti, da gre za državo, katere državljani so in to vseh 19, izvršili največji teroristični napad na ameriških tleh v zgodovini, ko je bilo v napadu 11. septembra 2001 ubitih najmanj 3.000 nedolžnih ljudi. Poleg tega je Saudska Arabija ena od držav, ki najbolj brutalno kršijo človekove pravice. Vsakodnevna pogubljanja “neposlušnih” in to z uporabo srednjeveških metod sekanja glav, udov, kamenjanje, ženskam ni dovoljeno upravljati avtomobil in se sprehajati brez moškega spremstva,…….spisek je predolg in mučen.

Predsednika Trumpa ne moti niti to, da je Saudska Arabija država, ki skoraj dve leti neusmiljeno bombardira civilno prebivalstvo v Jemnu in ustvarja največjo humanitarno katastrofo v tej državi, ki je celo večja od tiste v Siriji.

Odgovor na vprašanje, zakaj ni ameriški predsednik uvrstil Saudske Arabije na svoj spisek, obstaja nekaj odgovorov.

Saudska Arabija je največji kupec ameriškega orožja na svetu. Neštete milijarde dolarjev prebogati šejki prelivajo v ameriško vojaško industrijo.

Kraljeva družina Saudske Arabije samo v ZDA nadzira kapital, v višini 750 milijard dolarjev.

Predsednik Trump ima v Saudski Arabiji štiri podjetja, o čemer je pisal ameriški in svetovni tisk, od Bloomberga in New York Timesa do Guardiana in Independenta.

Če imamo pred očmi omenjene razloge, je ocena Angele Merkel, da je Trumpova prepoved “nepotrebna, neodgovorna in nehumana”, pravzaprav mila. Trumpovi prepovedi bi lahko na kratko in neposredno rekli, da je predvsem zelo licemerna.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)