V policijske prisluhe preskakovanja čakalnih vrst se je ujel tudi eden najbogatejših Slovencev – TOPNEWS.si

V policijske prisluhe preskakovanja čakalnih vrst se je ujel tudi eden najbogatejših Slovencev

V policijske prisluhe preskakovanja čakalnih vrst se je ujel tudi eden najbogatejših Slovencev

Omara za hitrejšo obravnavo pri zdravniku in preskakovanje čakalne vrste

Da so čakalne vrste res eden najbolj akutnih problemov slovenskega zdravstva, ki prizadenejo tako revne kot bogate, se je potrdilo tudi v policijski preiskavi. V policijske prisluhe povezane s preiskavo preskakovanja čakalnih vrst se je, po naših podatkih, ujel tudi eden najbogatejših Slovencev. Franc Frelih (Plasta), ki ima po podatkih revije Manager pod palcem 46,3 milijona evrov, kar je nekoliko manj kot lani, a še vedno dovolj, da je zasidran na 21. mestu.

Leta 2015 je sicer manj znani dolenjski podjetnik Franc Frelih s 34-odst. povečanjem premoženja, na 48,5 milijona evrov, pristal na 17. mestu. Frelih, sicer prejemnik prestižne nagrade Gospodarske zbornice Slovenije, je lastnik ali solastnik petih znanih podjetij. Med njimi so Plasta v dolenjskem Šentrupertu, ki je eno največjih slovenskih podjetij za predelavo plastike in Plama – pur. Frelih pa je tudi lastnik trgovine s pohištvom, zato ni presenetljivo, da naj bi za hitrejšo obravnavo pri zdravniku ponudil kar pohištvo.

Frelih naj bi tako skladiščniku UKCL-ja Urošu Smiljiću, ki ga sumijo prejemanja podkupnin za preskakovanje čakalnih vrst, za posredovanje obljubil, ne boste verjeli, omaro. Policija je namreč dlje časa opazovala in prisluškovala Smiljiću kot posredniku, ki naj bi se s potencialnimi strankami prek telefona pogovarjal o svojih poznanstvih z določenimi zdravniki ter “urejal” hitrejšo obravnavo pri zdravnikih.

Smiljića, ki so ga kriminalisti oktobra lani ovadili zaradi suma kaznivih dejanj s področja korupcije, naj bi, po ugotovitvah policistov, v zameno za plačilo posredoval pri “preskakovanju” čakalnih vrst za posamezne paciente, med katerimi se je znašel tudi že omenjeni Franc Frelih.

Čeprav so Smiljiča zaradi posredništva pri preskakovanju čakalnih vrst začasno suspendirali, se je skladiščnik UKCL-ja, ki ga sumijo prejemanja podkupnin za preskakovanje čakalnih vrst, kar v 13 primerih, prejšnji teden vrnil na delovno mesto, v strahu, da bi izredna odpoved delovnega razmerja na sodišču padla. Njegov odvetnik posredovanja ne zanika, UKCL pa poudarja, da morajo spoštovati zakonodajo.

Frelih je v zvezi s prisluhi že bil v spremstvu odvetnika Janija Sorška zaslišan na policiji. Na vprašanji, kdo je bil udeležen v preiskavi glede čakalnih vrst in ali se je v prisluhe ujel tudi Franc Frelih, so nam na PU Ljubljana odgovorili, da na vprašanji zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne morejo odgovoriti.

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    rrrrr 7 let

    V Sloveniji me res ne more nič več presenetiti. Ampak, da je lahko pri nas tudi omara vključena v nabor dobrin, ki jih s skupnim imenom dolgočasno imenujemo provizije, pa še nisem slišal. Si predstavljate, da bi pacient, ki podkupuje v bife UKCjeve avle privlekel in predal omaro posredniku za preskok čakalne vrste? Težko. Veliko laže si predstavljam, da tega ne bi opazila naša policija.