Največji skok popularnosti Angele Merkel – TOPNEWS.si

Največji skok popularnosti Angele Merkel

Največji skok popularnosti Angele Merkel

Angela Merkel je v Nemčiji zabeležila največji skok popularnosti od začetka migrantske krize.

Osem mesecev pred nemškimi parlamentarnimi volitvami se krivulja priljubljenosti kanclerke Angele Merkel vztrajno dviguje. Priljubljenost Merklove je bila v Nemčiji na najnižji točki lansko zimo, ko je bila migrantska kriza na vrhuncu.

Po podatkih javnomnenjskih raziskav ima kanclerka Merkel trenutno 74 odstotno podporo, kar je dosti več kot katerikoli evropski lider v tem trenutku.

Tekom predvolilne kampanje v ZDA je predsedniški kandidat Trump obsojal Merklovo zaradi sprejema beguncev z Bližnjega vzhoda, saj bo to po njegovi oceni uničilo Nemčijo, v isti sapi pa je dejal, da je kanclerka Merklova “njegov najljubši svetovni vodja”.

Pred letom dni je Trump dejal, da bo nemški narod Merklovo vrgel z oblasti, vendar pa sedaj kaže, da je ta izjava privedla v Nemčiji do nasprotnega učinka.

Najnovejše ankete kažejo, da več kot 60 odstotkov Nemcev sedaj meni, da je država kos velikemu številu beguncev. Priljubljenost kanclerke Merklove pa je narasla tudi zahvaljujoč odločitvi Velike Britanije, da izstopi iz Evropske unije in to za 9 odstotkov.

Nemška populistična nacionalistična stranka AfD (Alternative fuer Deutschland), katero je podprl tudi Trumpu naklonjen ameriški portal Breitbart News, ima 12 odstotno podporo, kar se ni spremenilo niti po terorističnem napadu Tunizijca na božičnem trgu v Berlinu.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)