Donald Tusk: ZDA pod Trumpom predstavljajo eno od zunanjih groženj EU! – TOPNEWS.si

Donald Tusk: ZDA pod Trumpom predstavljajo eno od zunanjih groženj EU!

Donald Tusk: ZDA pod Trumpom predstavljajo eno od zunanjih groženj EU!

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes izjavil, da so “ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom, ena od zunanjih groženj Evropski uniji, kot tudi Kitajska, Rusija in radikalni islam”.

Predsednik Tusk je dejal tudi, da mora EU prevzeti “spektakularne korake”, da bi se izognila razpadu. Če le teh ne bo, bo razdeljena Evropa postala odvisna od ZDA, Kitajske in Rusije. Evropska unija ima lahko koristi od Trumpove tržne strategije, kot tudi lahko okrepi svoje gospodarske povezave v svetu, je dejal Tusk na tiskovni konferenci v Talinu, na sestanku z vodji treh Baltskih držav.

Njegov govor v Talinu je povzetek “odprtega pisma”, ki ga je Tusk napisal liderjem EU. Poljski visoki diplomat in nekdanji poljski premier Tusk je prepričan, da je EU soočena z grožnjo že od leta 1957, ko je bil podpisan dokument Rimski sporazumi, temelj Evropske gospodarske skupnosti, predhodnice Evropske unije.

“Prvič v naši zgodovini, v rastoči multipolarnosti v svetu, številni odkrito postajajo anti-Evropejci ali evroskeptiki. Še posebej spremembe v Washingtonu postavljajo Evropsko unijo v težko situacijo, z novo ameriško administracijo, ki kot kaže želi postaviti pod vprašaj 70 let ameriške mednarodne politike”, je zapisal Tusk v svojem pismu. Dodal je, da se EU bori tudi z domačim nacionalizmom, “nacional egoizmom” in rastočim dvomom v “temeljne vrednote liberalne demokracije” in opozoril, da razpad EU ne bi prinesel nič dobrega.

“Dezintegracija Evropske unije ne bo privedla do vzpostavitve neke mitske, polne suverenosti njenih držav članic, temveč do njihove realne in dejanske odvisnosti od velikih velesil: ZDA, Rusije in Kitajske… Samo združeni smo lahko resnično neodvisni”, je dodal.

K.R, RT

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)