Ali Evropa potrebuje NATO? – TOPNEWS.si

Ali Evropa potrebuje NATO?

Ali Evropa potrebuje NATO?

Medtem ko večina Evropejcev meni, da Evropska unija za varovanje pred zunanjimi grožnjami nujno potrebuje ZDA in zvezo NATO, se s tako trditvijo strinja manj kot polovica Američanov, točneje 48 odstotkov ameriških državljanov.

Da je pomoč ZDA in zveze NATO Evropski uniji potrebna, jih največ meni na Poljskem (65%), Italiji (65%) in Nemčiji (63%). Enako meni tudi 56% Špancev, 54% Britancev in 53% Francozov, je pokazala anketa pariškega Ifop-a.

Pri tem pa je del tistih, ki ne dvomijo v sposobnosti EU in njeno samoobrambo najvišji v Franciji (30%), Španiji (33%) in ZDA (31%).

Da EU ne potrebuje pomoči ZDA in NATO za zagotovitev varnosti, menijo v glavnem vprašani, mlajši od 50 let in pristaši leve usmeritve. V vseh državah, razen v Poljski, so to ljudje z visoko izobrazbo, visokimi prihodki in socialnim statusom.

Vprašanje učinkovitosti NATO je postalo aktualno potem, ko je predsednik ZDA Donald Trump dejal, da je zveza NATO “pomembna, vendar zastarela” organizacija in pozval k reformam.

Anketiranje je izvedla agencija „Ifop“, najstarejše francosko podjetje, ki se ukvarja z raziskavami javnega mnenja, med 22. in 26. oktobrom lani, pred ameriškimi predsedniškimi volitvami.

V anketi je sodelovalo 7.043 vprašanih, starejših od 18 let, v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Poljski, Veliki Britaniji in ZDA.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)