Hamon naj bi po napovedih izpadel že v prvem krogu francoskih predsedniških volitev! – TOPNEWS.si

Hamon naj bi po napovedih izpadel že v prvem krogu francoskih predsedniških volitev!

Hamon naj bi po napovedih izpadel že v prvem krogu francoskih predsedniških volitev!

Francoski levičar Benoit Hamon je premagal zmernega strankarskega protikandidata, bivšega premiera Manuela Vallsa, v drugem krogu znotraj strankarskih volitev Socialistične stranke in dobil nominacijo za kandidata na predsedniških volitvah, ki bodo spomladi.

Delni rezultati kažejo, da je Hamon osvojil 58 odstotkov glasov, medtem ko je Valls dobil 42 odstotkov glasov, poroča AFP.

Za Hamona naj bi v drugem krogu znotraj strankarskih volitev glasovalo več kot 1,3 milijona pristašev francoske levice. Reuters poroča, da je bil tokratni odziv večji od tistega v prvem krogu, pred tednom dni.

Hamon (49), bivši minister za šolstvo, je dobil več glasov kot bivši premier Valls (54) tudi v prvem krogu znotraj strankarskih volitev.

Hamon je sicer tradicionalni levičar, katerega je iz vlade vrgel predsednik Francois Hollande, ker je kritiziral njegovo gospodarsko politiko.

Valls se sooča s hudimi napadi levičarskih rivalov, ki ga povezujejo s nepopularnimi potezami predsednika Hollanda, medtem ko Hamon obljublja legalizacijo uporabe marihuane in univerzalni dohodek siromašnim Francozom v višini 600 evrov.

Francoski levičarji Socialistične stranke so izbrali kandidata, ki bi moral biti dovolj močen za soočenje s konservativnim in nacionalističnim nasprotnikom na francoskih predsedniških volitvah..

AFP navaja, da bo imel Hamon težko nalogo, saj najnovejše ankete kažejo, da bo kandidat socialistov eliminiran že v prvem krogu volitev in da se bosta najverjetneje v drugi krog uvrstila konservativni kandidat Francois Fillon in vodja skrajne desnice Marine Le Pen.

Prvi krog predsedniških volitev bo 23. aprila, drugi krog pa je predviden 7. maja, kjer se bosta soočila dva najmočnejša kandidata.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)