Hollande sporoča Trumpu: Moraš spoštovati mednarodne dogovore in… – TOPNEWS.si

Hollande sporoča Trumpu: Moraš spoštovati mednarodne dogovore in…

Hollande sporoča Trumpu: Moraš spoštovati mednarodne dogovore in…

Francoski predsednik Francois Hollande je v telefonskem pogovoru s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, novim šefom Bele hiše sporočil, da se sankcije proti Rusiji lahko ukinejo šele potem, ko bodo izvedeni sporazumi iz Minska o ukrajinski krizi, poroča Reuters.

V sporočilu, ki je prišlo iz Elizejske palače se navaja, da je predsednik Hollande v sinočnjem telefonskem pogovoru Trumpu povedal, da “ne more biti vzdržljive in kredibilne rešitve krize v Siriji brez OZN”, kot tudi, da je zveza NATO “nujno potrebna”. Predsednik Francije je ameriškemu kolegu tudi sporočil, da “se mora EU okrepiti na vseh področjih, vključno z obrambo”.

Navaja se tudi, da je Hollande Trumpu poudaril “pomembnost Pariškega sporazuma o klimatskih spremembah” in ga opozoril na “previdnost” v vezi z Iranom, ob sporočilu, da je potrebno jedrski sporazum s to državo “spoštovati”.

AFP je tudi sporočila, da je Elizejska palača objavila, da je Hollande od Trumpa zahteval “spoštovanje principa sprejemanja beguncev”, po sprejetju izvršne uredbe, ki jo je Trump podpisal in s katero prepoveduje izdajo vizumov v naslednjih treh mesecih državljanom sedmih držav – Irana, Iraka, Sirije, Jemna, Sudana, Somalije in Libije, medtem ko je sirijskim beguncem vstop prepovedan za nedoločen čas.

Hollande je Trumpa opozoril tudi na “gospodarske in politične posledice protekcionističnega pristopa,” ki jih je najavil in že izvaja novi predsednik ZDA.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)