Zaradi strahu pred radikalnimi islamskimi teroristi prepovedan vstop beguncem 7-ih držav v ZDA – TOPNEWS.si

Zaradi strahu pred radikalnimi islamskimi teroristi prepovedan vstop beguncem 7-ih držav v ZDA

Zaradi strahu pred radikalnimi islamskimi teroristi prepovedan vstop beguncem 7-ih držav v ZDA

ZDA želijo popolni nadzor nad begunci in obiskovalci iz določenih držav, da bi tako preprečili morebitne teroristične napade v ZDA. Zastoj v programu za begunce je nujen, da bi tako omogočil vladnim agencijam čas za pripravo strožjega sistema preverjanja.

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal uredbo, ki prepoveduje vstop vsem beguncem iz Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna na ozemlje ZDA za štiri mesece, tistim, ki prihajajo z vojnega območja Sirije pa za nedoločen čas, da bi preprečili morebiten vstop “radikalnim islamskim teroristom” v državo.

Trump je dejal, da želi njegova administracija popolni nadzor nad begunci in obiskovalci iz določenih držav, da bi tako preprečili morebitne teroristične napade v ZDA.

“Želimo varnost in ne bomo dovolili grožnje naši državi”, je dejal Trump.

Po njegovih besedah je bil zastoj v programu za begunce nujen, da bi tako omogočil vladnim agencijam čas za pripravo strožjega sistema preverjanja.

Predsednik Trump pa ni razložil, katere dodatne ukrepe želi, da prevzamejo državne agencije.

Tiskovne agencije navajajo, da bi lahko ZDA v teku suspenzije programa, uporabile “step by step” sistem – “od primera do primera”, Vlada pa bi lahko nadaljevala z obravnavo vlog prosilcev, ki trdijo, da so preganjani iz verskih razlogov.

Trump je v intervjuju za CBN dejal, da bi morali imeti preganjani kristjani prednostno obravnavo pri odločanju o dodelitvi begunskega statusa.

“Pomagali jim bomo, saj se z njimi grozno ravna”, je dejal Trump.

Sicer pa, Trumpova uredba ne omenja načrta o oblikovanju varnostnih con v Siriji in v sosednjih državah, ki ga je Trump predhodno omenjal.

Na drugi strani pa sta v zvezi z novo uredbo predsednika Trumpa pozvali Mednarodna organizacija za migracije (IOM) in Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), naj ZDA ne zaprejo vrat pred iskalci azila. “Stiska beguncev in migrantov po svetu še nikoli ni bila večja in ameriški program preseljevanja je eden najpomembnejših na svetu,” so sporočili iz obeh agencij ZN.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)