Pet korakov kako premagati kanclerko Merklovo – TOPNEWS.si

Pet korakov kako premagati kanclerko Merklovo

Pet korakov kako premagati kanclerko Merklovo

Bivši predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz bo kot kaže glavni nasprotnik kanclerke Angele Merkel na prihajajočih parlamentarnih volitvah v Nemčiji. S prestola jo lahko spravi v petih korakih, piše ameriški “Politico“.

1.) V kolikor želi Schulz premagati kanclerko Merklovo, kar je sicer že najavil, se mora lotiti predvolilne kampanje Socialdemokratske stranke Nemčije na agresivnejši način. Dvigniti bo moral borbeno moralo v stranki. Če gre soditi po javnomnenjskih anketah je imela Merklova v zadnjem času veliko problemov, ne glede na uspehe v pogajanjih znotraj vladajoče koalicije leta 2013.

Kar zadeva razmere znotraj socialdemokratske stranke, socialdemokrati trenutno dajejo prednost Schulzu in ne njegovemu strankarskemu kolegu Sigmarju Gabrielu, ki so ga mnogi pred prevzemom funkcije ministra za zunanje zadeve Nemčije ocenili kot glavnega konkurenta Merkelovi na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Socialdemokratska stranka (SPD) verjame, da je Schulz sposoben (donedavnega je bil šef Evropskega parlamenta), zato ga je šef stranke in sedanji vicekancler Sigmar Gabriel predlagal za kanclerskega kandidata.

2.) Schulz bi lahko poenotil levo krilo v Nemčiji tako, da bi oblikoval koalicijo skupaj s stranko Zelenih in Levo stranko. To bi povečalo možnosti Socialdemokratske stranke Nemčije proti konservativcem. Vendar pa, takšen načrt lahko uspe le, če stranka Alternativa za Nemčijo ne dobi preveč mest v parlamentu.

Da pa do tega ne bi prišlo, mora Schulz narediti vse, da odvzame pozornost volivcev njeni liderki Frauke Petry.

3.) Med volilno kampanjo se mora Schulz izogibati migracijskega vprašanja. Volivci njegove stranke, kot tudi cela Evropa, se delijo na tiste, ki so proti beguncem in take, ki so pripravljeni “uničiti“ nasprotnike migracijske politike Angele Merkel. V taki situaciji, ko se temu vprašanju ne bo dalo izogniti, mora Schulz samo spomniti na “evropsko rešitev“ tega vprašanja, ki se kot je videti samo odseva v življenju.

4.) Schulz lahko nagovori Nemce, ki predstavljajo delavski in srednji sloj, in jih mora preusmeriti s populizma antimigracijske Alternative za Nemčijo. Bivši šef Evropskega parlamenta je v zadnjih nekaj mesecih dal vedeti, da bo njegova volilna strategija osredotočena na skrbi navadnih ljudi.

5.) Na koncu, Schulz lahko enostavno izkoristi svoje močnejše mednarodne adute. Med ostalim, ima status zelo vplivnega Nemca v Bruslju.

In četudi bo njegova stranka obsojena na to, da bo še naslednje štiri leta mlajši partner konservativcev Merklove, njegovo delo v aparatu EU dobro kaže, kakšne uspehe lahko doseže v okviru “velike koalicije”.

Parlamentarne volitve v Nemčiji bodo 24. septembra 2017.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)