Cerar zaradi glasovanja sklical kolegij poslanske skupine SMC brez Brgleza – TOPNEWS.si

Cerar zaradi glasovanja sklical kolegij poslanske skupine SMC brez Brgleza

Cerar zaradi glasovanja sklical kolegij poslanske skupine SMC brez Brgleza

Medtem ko je ameriški predsednik Donald Trump v petek za nedoločen čas prepovedal vstop v ZDA beguncem iz Sirije, za 120 dni vsem beguncem, za 90 dni pa vstop vsem državljanom Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije, pri nas še vedno poteka vroča razprav o spremembah zakona o tujcih.

Glasovanje o spremembah Zakona o tujcih bo še nekaj časa ostalo na mizi politike, če ne zaradi drugega, pa zaradi tega, ker se je pokazalo, da niti predlagatelji amandmajev niso vedeli s kakšno večino mora državni zbor potrditi aktiviranje zakona. Jernej Vrtovec iz NSI je v Odmevih v četrtek zvečer še razlagal, da gre za navadno večino 24 glasov poslancev, v petek pa je v državnem zboru postalo jasno, da je za aktiviranje zakona potrebna kvalificirana večina 46 glasov poslancev.

Čeprav je premier Miro Cerar včeraj hitel pojasnjevati, da v SMC-ju ni prišlo do nobenega razkola, pa se je nekaj ur zadržal v poslanski skupini, domnevno na kolegiju z vodjo poslanske skupine Simono Kustec Lipicer. Na kolegiju pa ni bilo predsednika državnega zbora Milana Brgleza.

Milan Brglez, ki je imel pred začetkom seje v Državnem zboru nagovor ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta,naj bi, kar ni ostalo neopaženo, med govorom večkrat  gledal  direktno v Mira Cerarja.

Cerar novinarjem, kot običajno po poslanskih vprašanjih, ni dajal izjav. Šele pozno popoldne je na ogledu, kot so zapisali v sporočilu za javnost, “največjega slovenskega infrastrukturnega projekta, ki bo končan še letos” HE Brežice, med drugim dejal: “Nekaj poslancev je imelo drugačno mnenje, kot veste je večina v naši stranki glasovala za zakon”. To, da so nekateri poslanci njegove stranke glasovali drugače, po njegovem ne govori o razkolu, pač pa le o tem, da je nekaj poslancev imelo drugačno mnenje, kar je za demokratično stranko normalno.

Dodal je, da se pri določenih projektih, še posebej pri tistih, ki niso opredeljeni v koalicijskem sporazumu, včasih zgodi, da imajo glede nekaterih vprašanj več diskusij. Cerarja naj bi nekoliko presenetilo glasovanje SD-ja, saj pri glasovanju v DZ-ju za novelo ni glasoval nihče izmed njihovih poslancev, čeprav so ob vladni obravnavi novelo podprli. Kar pet od šestih poslancev je glasovalo proti spremembam Zakona o tujcih, ena od poslank, ki zaradi bolezni ni bila prisotna, bi po vsej verjetnosti prav tako glasovala proti zakonu. Nekoliko bolj oportuno so glasove razdelili v DeSUS-u, kjer je polovica glasovala proti, polovica pa za zakon o tujcih. “Koalicijska stranka SD, ki je zagotovila svojo podporo, pa res ni dala nobenega glasu, tako da tu sem bil nekoliko presenečen,” je med drugim dejal Cerar.

Za notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, ki je kot pravijo nekateri njeni kolegi velik legalist, je pomembno, da ima podporo predsednika vlade, glasovanja dela koalicije proti njenemu zakonu pa ne dojema kot nezaupnico. Györköseva si je vsekakor utrdila svoj položaj v stranki in vladi, saj se je že na začetku, po glasovanju na vladi, iz razprave umaknil njen kritik Goran Klemenčič

To, da je bila novela Zakona o tujcih sprejeta, je pomembno tudi za Mira Cerarja, “saj ima država z Zakonom o tujcih pripravljen ukrep, za katerega Vlada sicer upa, da ga ne bo treba uporabiti, je dejal.
Če bi bila varnost v Sloveniji zaradi potencialno ali dejansko povečanih migracij ogrožena do te mere, da bi bilo treba ukrepati, pa lahko sedaj državljanom tudi s tem ukrepom zagotavljajo ustrezno varnost, je izpostavil in hkrati menil, da “gre za pozitivno zgodbo”.

Iz glasovanja o spremembah zakona o tujcih, se vsekakor kaže neka nova arhitektura političnega prostora, kjer Cerar še bolj odločno prevzema politični prostor desno od sredine, kar mu je seveda omogočilo prav glasovanje desnosredinskih opozicijskih strank. Politični analitik Bogdan Biščak in nekdanji sekretar LDS-a je zato na Twitterju zapisal, »da mu do danes ni bilo jasno, ali je v SMC dovolj desničarjev, da bi jo označili za desno stranko. Od danes vemo – dovolj jih je za skrajno desno.«

Govor Brgleza objavljamo v celoti spodaj.

Vladimir Vodušek

govor brglez

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)