Steinmeier zaskrbljen: “Nisem si predstavljal, da bosta morala francoski in kitajski predsednik učiti Trumpa o svobodni trgovini” – TOPNEWS.si

Steinmeier zaskrbljen: “Nisem si predstavljal, da bosta morala francoski in kitajski predsednik učiti Trumpa o svobodni trgovini”

Steinmeier zaskrbljen: “Nisem si predstavljal, da bosta morala francoski in kitajski predsednik učiti Trumpa o svobodni trgovini”

Minister za zunanje zadeve Nemčije Frank-Walter Steinmeier je izrazil zaskrbljenost zaradi smeri, v katero gredo Združene države Amerike, na čelu z novim predsednikom Donaldom Trumpom.

“Bil sam ogorčen nad ameriško predvolilno kampanjo”, je dejal Steinmeier v intervjuju za Süddeutsche Zeitung”.

Obstaja upanje, je dejal Steinmeier, da se bo Trump spremenil potem, ko je prevzel dolžnost ameriškega predsednika, poroča Reuters.

“Ne gre za majhne stvari. Gre za ključna vprašanja, kot je na primer vprašanje mučenja”, je dejal Steinmeier.

Izrazil je upanje, da bo morala nova ameriška administracija uvideti pomembnost transatlantskih odnosov, ki jih je potrebno negovati, saj ZDA ne morejo imeti koristi od slabe Evrope.

“Do pred kratkim si nisem mogel predstavljati, da bosta morala francoski in kitajski predsednik učiti predsednika ZDA o prednostih svobodne trgovine”, je dejal Steinmeier in dodal, da je začuden glede Trumpovega nepoznavanja svetovne trgovine.

Opozoril je tudi, da predstavlja nacionalizem resno in nevarno grožnjo.

“Vidimo, da ni nič nepovratno in da se mora mir v Evropi konstantno pojasnjevati in braniti”, dodaja minister.

Preklic jedrskega sporazuma z Iranom bi bila po njegovih besedah strašna napaka in bi lahko privedla do še ene vojne na Bližnjem vzhodu, ki ne bi bila v interesu ZDA kot tudi Izraela.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)