Mehika je rekla ne Trumpu – TOPNEWS.si

Mehika je rekla ne Trumpu

Mehika je rekla ne Trumpu

Mehiški predsednik Enrique Pegna Nieto je odpovedal svojo pot v Washington, kjer bi se moral naslednji teden srečati z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Penja Nijeto je s tem prehitel Trumpa, ki je dejal, da v kolikor Mehika ne namerava plačati gradnjo zidu, je bolje, da se srečanje odpove.

Po poročanju BBC-ja, je takšna odločitev sledila dan po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump odkril načrt o gradnji zidu vzdolž celotne meje med ZDA in Mehiko ter vztrajal, da mora njegovo izgradnjo plačati Mehika.

Po Trumpovih predvidevanjih bi stroški gradnje zidu lahko dosegli osem milijard dolarjev, a kritiki gradnje pravijo, da bi se cena lahko podvojila. Na meji med državama je že sedaj več kot 900 kilometrov ograje. Nek republikanski senator pa je izjavil, da bo ameriški Kongres nadaljeval z načrtom in da bo gradnja zidu stala 12 milijardi dolarjev.

Enriqu Pegna Nieto je pojasnil, da je za 31. januar odpovedal pot v Washington, po tem ko je Trump zahteval, da Mehika plača stroške gradnje zidu. “Mehika ne verjame v zidove”, ameriške načrte za zid pa “obžaluje”. Mehiški predsednik je poudaril, da se gradnja zidu napoveduje v času, ko se Mehika in ZDA pogovarjajo “o novih pravilih glede sodelovanja, trgovine, vlaganj, varnosti in migracij na severnoameriškem območju”.

“Kot predsednik prevzemam polno odgovornost za zaščito interesov Mehike in Mehičanov. Mehika ponuja svoje prijateljstvo ZDA in pripravljenost doseči dogovore z njihovo vlado”. Ti dogovori naj bi bili v obojestransko korist, je dejal mehiški predsednik Pegna.

Ni pa povsem jasno, kako namerava Trump prisiliti Mehiko v plačilo za zid? BBC navaja štiri možnosti. Po prvi bi lahko ZDA izkoristile zakon proti pranju denarja in ustavile nakazila, ki jih Mehičani v ZDA pošiljajo svojcem v Mehiki, ali pa bi uvedle davke na ta nakazila. Druga možnost bi bila uvedba posebnega mejnega davka, pri čemer bi obdavčili uvoz, ne pa tudi izvoza. Tretja možnost bil lahko bil dvig carin na mehiške izdelke. Četrta možnost pa bi bilo znatno povečanje pristojbin za vizume in prečkanje meje.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)