Alarmantno: Na črni listi OZN 7 terorističnih organizacij iz BiH – TOPNEWS.si

Alarmantno: Na črni listi OZN 7 terorističnih organizacij iz BiH

Alarmantno: Na črni listi OZN 7 terorističnih organizacij iz BiH

Na najnovejšem spisku najbolj iskanih teroristov in organizacij Islamske države, ki jo je objavil Varnostni svet OZN, je sedem organizacij, katerih pisarne se nahajajo v BiH, kot tudi Nusret Imamović, eden od vodilnih komandantov Nusra fronta.

Organizacije, ki so navedene na spisku so Al haramein, Al furhan, Tajbah international, Bosanska idealna futura in druge. Na spisku se omenja tudi ime komandanta Nusra fronta Nusreta Imamovića, državljana BIH, ki se bori na strani Islamske države v Siriji, poroča RTRS.

Strokovnjak za varnost Dževad Galijašević je odkril, da imajo islamistične organizacije na spisku VS OZN, sedeže v Sarajevu, Zenici in Bihaću. Noveliran spisek OZN dokazuje, da v BiH skoraj ni boja proti terorizmu, saj ima “Imamović, ki se že leta nahaja na bojiščih v Siriji, dve veljavni potni listini, ki so mu jih izdali državni organi BiH”.

Galjašević pravi, da lahko na osnovi tega pridemo do sklepa, da so ljudje, ki pomagajo teroristom, še naprej zaposleni v državnih službah.

Strokovnjak za varnost Predrag Ćeranić je poudaril, da se problem terorizma v BiH že leta minimalizira, kot tudi ni politične volje za njegovo reševanje. Poudaril je tudi, da se “paradžemati v BiH širijo kot virus.”.

V preteklem obdobju se je z bojišč v BiH vrnilo 46 borcev Islamske države, od tega jih 20 v zaporih prestaja pravnomočne zaporne kazni.

Na “črni listi” Varnostnega sveta OZN, ki je bila dopolnjena 19. januarja 2017, je 256 imen najbolj iskanih teroristov Islamske države in 75 islamističnih organizacij, katerih osnovno delo je pranje denarja in financiranje terorističnih napadov po celem svetu.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)