Soros postal “persona non grata” na Madžarskem – TOPNEWS.si

Soros postal “persona non grata” na Madžarskem

Soros postal “persona non grata” na Madžarskem

Uresničila se je najava, da bodo vse organizacije civilne družbe, ki prejemajo denar od človeka, ki “poskuša nezakonito vplivati na notranjo politiku v državi”, izbrisane iz Madžarske.

Ameriški Madžar George Soros je dobil s strani Viktorja Orbana “rdeči karton”. Milijarder judovskega porekla, rojen kot George Schwartz, je razglašen za “persono non grata” v lastni domovini, poroča Newsweek.

Vojna med madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom in Georgem Sorosem plamti že dlje časa. Szilard Nemeth, podpredsednik vladajoče stranke Fides, je najavil, da se mora iz Madžarske izbrisati vse organizacije civilne družbe (60), ki prejemajo denar s strani človeka, ki “poskuša nezakonito vplivati na politiko v državi”.

Orban je včeraj na ekonomski konferenci v Budimpešti ocenil, da Trumpova izjava, da “imajo vse države pravico postaviti svoje interese na prvo mesto”, pomeni “konec multilateralizma”, oziroma “dovoljenje Madžarski, da lahko tudi ona to stori”. V takšni Madžarski pa ni prostora za Sorosa, “izvoznika demokracije za denar”.

Soros je tekom predvolilne kampanje v ZDA odprto podpiral in financiral Hillary Clinton. Izjavil je, da je “osebno prepričan” da Donald Tramp “ne bo uspel izvajati politike, ki jo je najavil”, medtem ko je bil Orban eden prvih liderjev sveta, ki so se postavili na Trumpovo stran in pri tem hvalil Trumpovo imigracijsko politiko. V mesecu februarju bi se sicer moral madžarski premier sestati s Trumpom v Washingtonu.

Viktor Orban je izjavil, da bi novo vojaško zavezništvo Evropi dalo večjo samozavest in možnost pogajanj z vsemi stranmi, vključno z Rusijo. Sam bi bil zadovoljen, če bi na predsedniških volitvah v Franciji zmagal konservativec Francois Filon, saj “podpira njegovo idejo o novem vojaškem zavezništvu v Evropi”.

Orban je še dodal, da bi morali Sorosa “izriniti iz svake evropske države”.

Ameriški milijarder Soros ocenjuje, da premier Orban “žali vrednote Evropske unije in njeno zavezanost vladavini prava”.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)