Politika odločila: Ali bo novi direktor RTV Grilc ali pa nihče, tudi Fili ne! – TOPNEWS.si

Politika odločila: Ali bo novi direktor RTV Grilc ali pa nihče, tudi Fili ne!

Politika odločila: Ali bo novi direktor RTV Grilc ali pa nihče, tudi Fili ne!

Odločitev programskega sveta RTV, ki sinoči ni izbral generalnega direktorja, bo vsekakor še dolgo odmevala v javnosti. Najprej zaradi odločitve o zaprti seji, kar je bila presenetljiva odločitev tudi za same kandidate, saj nobeden od njih ni zahteval, da se seja zapre. Če so imeli člani sveta pomisleke, bi lahko sejo zaprli v tistem delu, kjer bi bili na vrsti občutljivi osebni podatki, v kolikor bi to seveda zahteval kateri od kandidatov.

Argumentacija, ki jo je v prid predlogu za zaprtje seje navedel Zupanič in sicer nekatere določbe zakona o RTV-ju, statuta zavoda in poslovnika programskega sveta, kot tudi stališča informacijskega pooblaščenca ob izbiri generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra, je paradoksalna, saj so proti temu protestirali celo sindikati in društvo novinarjev.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV-ja ter sindikat in društvo novinarjev so pred sejo pozvali svetnike, naj je ne zaprejo za javnost. Po mnenju podpisnikov poziva je izključitev javnosti “iz spremljanja tako pomembnega postopka, kot so volitve in imenovanje generalnega direktorja, v globokem protislovju z javnim delovanjem zavoda in z njegovim pomenom za družbo”.

Tokrat ni mogoče nič drugega, kot strinjanje s sindikalnim in novinarskim združenjem, da bi javni RTV-servis moral biti zgled na področju transparentnosti, neodvisnosti, profesionalnosti in urejenosti. “Javnost ima pravico vedeti, kako v imenu ustanovitelja, to je Republike Slovenije, odločajo njeni predstavniki,” so zapisali v novinarskih organizacijah. Dodali so še, da za program in delovanje RTV-ja plačujejo skoraj vsa gospodinjstva v državi.

Druga še bolj sporna odločitev pa je obglavljanje vodstva in povzročanje daljše ali krajše nestabilnosti javnega zavoda RTV. Da se zadeva ne bo iztekla srečno je bilo jasno že po predstavitvi Marka Filija, ki ga je predsednik sveta RTV Miran Zupanič na koncu vprašal, ali bo še opravljal mesto v.d direktorja, če se zgodi, da nihče ne bo dobil dovolj oziroma potrebnih 15 glasov podpore. Marko Fili je seveda gladko zavrnil tako ponudbo in s tem nekako postavil ob zid programski svet, da sprejme dokončno odločitev na tej ali na naslednji seji.

Takšno stališče je logično s stališča korporativne logike, saj noben direktor ne more voditi korporacije, če nima za sabo podpore nadzornikov, kar je v konkretnem primeru programski svet RTV.

Odločitev, da nobeden od treh kandidatov ni dobil potrebnih 15 glasov ali večine, je bila pričakovana glede na odsotnost dveh članov sveta Nikole Damjanića in Saše Hribarja in ob napovedi nekaterih članov, da bodo odšli še pred glasovanjem. Bolj presenetljivo pa je, da si svet ni pustil odprtih vrat in glasovanja ponovil čez 14 dni, kar mu sicer dopušča statut, ampak je sprejel dokončno odločitev, da ponovnega glasovanja ne bo in da gre v nov razpis za generalnega direktorja.

Morda je temu botrovalo tudi razočaranje dela programskega sveta RTV in tudi nekaterih zaposlenih, ki so se včeraj – prehitro – že prišli poklonit kandidatu Urošu Grilcu, ki pa ga je, že po prvem krogu glasovanja, izločil popolni autsider Igor Rozman, nekdanji vodja produkcije na RTV-ju. To je bil verjetno tudi šok, ki je streznil vsaj nekatere člane sveta in zaposlene, saj so si želeli bolj političnega kandidata, ki jim je blizu. UrošanGrilca je podpirala trda linija levice, Marka Filija zmirna levica, medtem ko je Igor Rozman imel podporo SMC-ja.

Svet RTV je v tokratni sestavi, razen redkih posameznikov, pod nadzorom politične levice, zato gre bolj za spor v družini, kot pa za resni politični, svetovnonazorskimi oziroma ideološki spopad. In ker je kandidat levice Uroš Grilc padel že v prvem krogu, je bil scenarij, po katerem ni bil izvoljen nihče, pravzaprav vnaprej predvidljiv.

Ne bo me presenetilo, če se bodo na naslednji razpis prijavili “pravi” kandidati kot je Bojan Veselinovič in Tomaž Perovič, ki jih tokrat ni bilo na seznamu kandidatov, čeprav so jih nekateri napovedovali oziroma pričakovali. Vsekakor je vsaj v kuloarjih veljal za favorita Marko Fili, kar bi pomenilo kontinuiteto vodenja in bilo je samo vprašanje, ali bo Fili izvoljen že na tej ali na naslednji seji. Vendar je programski svet na nek način izrekel nezaupnico Filiju in presekal možnost, da bi Fili na naslednji seji postal direktor.

Če pustimo ob strani vprašanje, komu pravzaprav ustreza diskontinuiteta vodenja ali kar destabilizacija RTV-ja pa je, kot rečeno najbolj zanimivo vprašanje, ali je zaprtje seje presekalo tudi možnost neposredne komunikacije svetnikov s političnimi centralami in so tako ostali brez stališča, kar je ob mobilnih telefonih sicer malo verjetno, pa vendarle ni zanemarljivo.

Po štirih krogi glasovanja sem se, pred zaprtimi seje sveta RTV, spomnil na Dantejevo Božansko komedijo. Tudi Dantejev Pekel je sestavljen iz devetih krogov v obliki lijaka in vsak krog je vse manjši, toda grehi ljudi, ki so v njem pa so vse večji. Glede na to, da so zadnji trije krogi dodatno razdeljeni: sedmi krog na tri manjše pasove, osmi na deset jam in deveti na štiri dele, pa se mi postavlja vprašanje, ali včerajšnje glasovanje že pomeni podenj ali dno devetega kroga, kjer Lucifer kaznuje tri največje grešnike Judo, Bruta in Kasija.

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)