Mark Zuckerberg prvič na sodišču – TOPNEWS.si

Mark Zuckerberg prvič na sodišču

Mark Zuckerberg prvič na sodišču

Mark Zuckerberg je prvič v življenju stopil pred sodišče, z njim pa tudi velike skrivnosti Facebooka.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg (32), težek 53,7 milijarde dolarjev, se je pojavil na sodišču v Dallasu zaradi obtožbe, da je njegovo podjetje ukradlo napredno tehnologijo virtualne realnosti.

Zuckerberg je cel dan odgovarjal na vprašanja tožilca. V dokaznem postopku, ali je Facebook resnično ukradel tehnologijo virtualne realnosti, so izplavale nekatere druge skrivnosti Facebooka.

Tako je javnost zvedela, da je Facebook plačal mnogo več denarja za nakup podjetja “Okulus” (ki se ukvarja z razvijanjem VR tehnologije), kot je bilo javno objavljeno.

Zuckerberg je že leta 2014 objavil, da je nakup “Okulusa” stal dve milijardi dolarjev, vendar se je v sodnem procesu izkazalo, da je celoten posel stal celo milijardo več.

BBC je poročal, da je ustanovitelj Facebooka na sodišču deloval rahlo nervozno in ni imel potrpljenja za vprašanja na osnovi obtožb, ki jih je proti njemu predstavilo podjetje “ZeniMax”, ki trdi, da je Facebook ukradel njihov software in ga predstavil kot “Okulusov”.

“Kadarkoli sklenete nek veliki posel, se od nikoder pojavijo neki ljudje, ki zahtevajo denar. Že sama misel, da je “Okulus” ukradel nekogaršnjo tehnologijo, je v startu napačna,” je po sojenju izjavil Zuckerberg.

“ZeniMmax” zahteva od Zuckerberga dve milijardi dolarjev odškodnine. V obtožnici se navaja, da je John Carmack, človek, ki je sodeloval pri razvijanju “id softwara”, po prehodu v “Okulus”, nepooblaščeno vzel intelektualno lastnino “ZeniMaxa” in jo predal novemu podjetju.

John Carmack, sicer legenda v svetu video-iger, je postal znan po igrah Quake in Doom.

Facebook trdi, da so inovativni “VR hardare” (napredni “Rift” headset) razvili izključno inženirji “Okulusa”.

Na drugi strani pa “ZeniMax” navaja, da “Okulus” nikoli ne bi mogel razviti VR tehnologije, če ne bi dobil ključnih informacij s strani Carmacka v zgodnjih fazah razvoja.

“Kot velika večina ljudi na tem sodišču, tudi jaz nikoli v življenju nisem slišal za “ZeniMax,” je povedal Zuckerberg.

Kljub vsemu povedanemu, je tožilec zelo zainteresiran za ta primer, saj je predvsem celoten nakup “Okulusa” izveden zelo tiho in neobičajno hitro. Za sklenitev tako velikega posla je bil potreben samo en vikend.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)