Trumpova inauguracija bo stala 200 milijonov dolarjev – TOPNEWS.si

Trumpova inauguracija bo stala 200 milijonov dolarjev

Trumpova inauguracija bo stala 200 milijonov dolarjev

Inauguracija Donalda Trumpa za 45. ameriškega predsednika je vrhunec večdnevnega festivalnega razpoloženja v glavnem mestu Washingtonu.

V četrtek, ob 10.35 (16.35 po srednje evropskem času) se začnejo koncerti pred spomenikom Abrahama Lincolna. V prvem delu programa ne bo zvezd, zbrane bodo zabavali razni orkestri godbe na pihala in mažoretke.

Popoldne, od 15.30 do 16.00 po lokalnem času, Trump in njegov podpredsednik Mike Pence sodelujeta na svečanosti polaganja venca na Nacionalnem pokopališču Arlingtonu, v čast vseh padlih ameriških veteranov.

Med 16 in 18 uro (od 22.00 do polnoči po srednje evropskem času) se bo Trump udeležil drugega dela koncerta pred Lincolnovim Memorialom, pod sloganom “Naredimo Ameriko ponovno veliko! Dobrodošli!” , na katerem bosta nastopila “country” zvezdnika Toby Keith in Lee Greenwood, najslavnejši glasbeniki, ki so se odzvali vabilu na inauguracijo. Sledil bo govor Trumpa, nato sledi zaključek z razkošnim ognjemetom.

Bodoči predsednik Trump bo prenočil v predsedniški hiši za goste Blair House, nasproti Bele hiše.
V petek zjutraj se bosta Trump in Pence udeležila maše v episkopski cerkvi, nedaleč od Bele hiše, nato bosta Barack Obama in soproga Michelle Obama pogostila Trumpa in bodočo prvo damo Melanio na čaju v Beli hiši. Zatem se bodo skupaj odpravili na Capitol.

Ob 9.30 po lokalnem času (15:30 po srednje evropskem) se začne inauguracijska svečanost. Prisotni bodo člani Kongresa, sodniki Vrhovnega sodišča, diplomati in javnost. Med povabljenimi so tudi trije bivši predsedniki Jimmy Carter, Bill Clinton in George Bush mlajši (starejši je zaradi pljučnice hospitaliziran). Na svečanosti bo tudi Trumpova nasprotnica Hillary Clinton.

Ob 11.30 se začnejo govori verskih predstojnikov, nato sledi svečana prisega podpredsednika Mike Pence-a.
Točno ob poldne (ob 18 uri po srednje evropskem času) bo svečano prisegel na dveh Biblijah (s svojo, ki mu jo je podarila mama in tisto Abrahama Lincolna) tudi Donald Trump, ki bo nato imel inauguracijski govor, svečanost se bo zaključila ob 12.30.

V skladu s tradicijo, Trump in Pence zatem odideta na kosilo v Kongres. Ob 15.00 se začne parada na Aveniji Pensilvanija, ki bo potekala od Capitola do Bele hiše. Trumpa in Pence-a bodo spremljali udeleženci parade (8.000), razni orkestri, mažoretke, predstavniki vseh rodov ameriške vojske.

Od 19 do 23 ure se Trump, Pence in njuni soprogi udeležijo treh uradnih inauguracijskih plesov.

V soboto se bosta novi predsednik in njegov podpredsednik od 10.00 do 11.00 (od 16 do 17 po srednje evropskem času) udeležila med-konfesionalne molitve v nacionalni katedrali v Washingtonu, s čemer se uradno zaključijo inauguracijske svečanosti.

Vse to bo stalo približno 200 milijonov dolarjev.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)