Britanska MI5 ima posebni oddelek za behaviorizem – TOPNEWS.si

Britanska MI5 ima posebni oddelek za behaviorizem

Britanska MI5 ima posebni oddelek za behaviorizem

Britanska obveščevalna služba MI5 ima posebni oddelek za behaviorizem, ki pomaga pri odkrivanju terorističnih napadov. Sestavljajo ga znanstveniki, v glavnem magistri in doktorji znanosti psihologije, kriminologije in drugih družbenih ved.

Omenjeni strokovnjaki imajo glavno besedo pri vseh preiskavah in se ukvarjajo s preučevanjem vedenja posameznikov, da bi opredelili teroristične napade, piše BBC.

Številčno stanje BSU (Oddelek za behaviorizem oziroma kot mu pravijo: Enota za branje misli) je velika skrivnost britanske obveščevalne službe. K dvigu njihove pomembnosti pa so v zadnjih nekaj letih prispevali teroristi tako imenovani “volkovi samotarji”, ki niso del neke mreže teroristov.

Eden takih je bil maročanski voznik tovornjaka Mohamed Bouhlel, ki je lani v Nici ubil 84 ljudi. Čeprav je Islamska država pozneje izjavila, da je bil voznik vojak kalifata, vsi dokazi doslej govorijo o tem, da je deloval sam, brez tuje pomoči.

To kar skrbi je opozorilo analitikov, da je nemogoče odkriti šablono, po kateri delujejo “volkovi samotarji.”. Raziskave so pokazale, da obstaja možnost določenega prekrivanja med teroristi in ljudmi z mentalnimi motnjami. Ocenjuje se, da ima skoraj tretjina teroristov neko psihološko motnjo.

Novi izraz za specifični pojav v terorizmu – “dijada” označuje dvojec, ki deluje skupaj v neki zaroti. V psihologiji se takšen pojav imenuje “folie a deux”, ali “norost v dvoje”, zaskrbljujoče pa je, da lahko en član “dijade” okrepi prepričanje drugega.

Tako imenovane “dijade” je mnogo težje odkriti, saj po mnenju raziskovalcev, “dijade” zelo redko zaupajo nekomu tretjemu svoje načrte, medtem ko “volkovi samotarji” vedno nekomu povedo za svoje načrte.

To kar je skupno tako teroristom kot tudi ekstremistom je, da dolgo najavljajo oziroma obveščajo nekoga svojega o načrtih, ki jih bodo izvedli. Zaradi tega jih redko kdo jemlje resno, dokler se komu res kaj ne zgodi. Tako je napadalec iz Nice izmenjal s svojim znancem na stotine sporoči, medtem ko so se “bombaši iz Bruslja” hvalili s svojimi načrti.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)