Zakaj Pro plus ni plačljiv premium paket? Strah ga je polomije kot pri paketu Pop non stop – TOPNEWS.si

Zakaj Pro plus ni plačljiv premium paket? Strah ga je polomije kot pri paketu Pop non stop

Zakaj Pro plus ni plačljiv premium paket? Strah ga je polomije kot pri paketu Pop non stop

Na siromašenju slovenskega medijskega trga in zapiranju dostopa do informacij najbolj ranljivim skupinam prebivalcev: tistim, ki živijo v odročnejših krajih, in potrošnikom, ki nimajo dovolj finančnih sredstev: da bi si lahko privoščili plačilo paketa programov pri kabelskem ali operaterju IP- televizije, je v pozivu operaterjem in AKOS-u k spremembi prakse  pri ponujanju kabelske in IP televizije že 15. decembra lani opozorila ZPS (Zveze potrošnikov Slovenije).

ZPS je preko Sekcije operaterjev elektronskih komunikacij(SOEK) tudi pozvala operaterje kabelske in IP-televizij, da potrošnikom v svoji osnovni programski shemi za ugodnejšo ceno ponudijo zgolj tiste programe, za katere ne plačujejo izdajateljem. Hkrati pa potrošnikom omogočijo izbiro plačljivih programov izven obstoječih paketov oziroma tako imenovanih Premium paketov.

V Evropi so, skoraj v vsaki državi, vzpostavljeni Premium paketi televizijskih kanalov. Najbolj znana sta Angleški Sky in Francoski Canal+.

V obeh primerih je v paketih vključenih več kanalov, ki jih distribuirajo preko različnih načinov tehničnih distribucij (satelit, kabli, optika…)

sky offers

Eden najdražjih premium paketov kanalov v Ameriki je ESPN in stane 8$/mesec, za večino prvovrstnih športnih prenosov v Ameriki NFL, NHL, NBA…Programi, ki se zaračunavajo več kot 1€ na mesec za družino programov so premium programi in bi morali biti ponujeni tako, da se naročnik lahko sam odloči, ali jih bo koristil ali ne. Taki primeri so paketi programov HBO, Pink…, kjer se lahko vsak odloči, ali bo tak paket naročil in plačeval. Angleška vlada lani ni dovolila zaračunavanja za ITV, ki je hotel od opreaterjev okrog 0,4€ na priključek na mesec!!!!

https://www.theguardian.com/media/2016/jul/05/itv-channel-4-sky-virgin-digital-economy-bill-retransmission-fees

https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_UK

Zakaj se odgovorni pri Pro Plusu tokrat niso odločili, da gledalcem podobno kot leta 2011 ponudijo naročniški paket POP NON STOP, v katerem so ponujali šest tematskih kanalov Pop Kino, Pop Kino 2, Pop Brio, Pop Fani, Pop Oto in Pop Sport? Enostavno zato, ker praktično ni bilo interesa naročnikov oziroma je bila številka naročnikov bizarna, Zato so že aprila leta 2013 spremenili poslovni model in tri programe Oto, Brio in Kino odklenili, da bi jih konec leta 2016 skupaj s Pop TV-jem in A-kanalom ponovno “zaklenili”, tokrat za vse operaterje, ki ne bi plačali licenčnine. Seveda so vsi klonili, vprašanje pa je, kaj bodo naredili gledalci, ko bodo dobili višje položnice.

Vladimir Vodušek

 

.

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    airways 7 let

    Kva je dej a bo crknu ta pro plus al nau?!