Forbes: Trumpova zmaga prinesla 29 milijard dolarjev v žepe ruskih bogatašev – TOPNEWS.si

Forbes: Trumpova zmaga prinesla 29 milijard dolarjev v žepe ruskih bogatašev

Forbes: Trumpova zmaga prinesla  29 milijard dolarjev v žepe ruskih bogatašev

Od trenutka, ko je na ameriških predsedniških volitvah zmagal Donald Trump, so se ruski milijarderi obogatili za 29 milijard dolarjev, poroča američki poslovni časnik Forbes.

Po oceni Forbsa, sta delničarja “Novateka” Leonid Miheljson (prvo mesto na ruski lestvici Forbsa v letu 2016) in Genadij Timčenko povečala svoje bogastvo za 1,9 in 1,8 milijard dolarjev glede na 16 odstotno rast delnic podjetja.

Med prvih deset najbogatejših ruskih poslovnežev sta se uvrstila tudi Aleksej Mordašov (solastnik “Severstalja”) in Vladimir Lisin (solastnik Novolipeckega metalurškega kombinata). Slednja sta se obogatila za 1,6 in 1,4 milijarde dolarjev. Vrednost imetja prvega moža “Lukoila” Vagita Alekperova se je povečala za 1,8 milijard dolarjev, ocenjuje Forbes.

Po oceni časnika, je k rasti bogatstva ruskih milijarderjev prispevala podražitev delnic ruskih podjetij, krepitev rublja, povečanje cen nafte, kot tudi pričakovanje izboljšave odnosov Rusije z ZDA in Evropsko unijo.

Celotno povečanje bogatstva ruskih milijarderjev je, po pisanju Forbsa, večje kot v katerikoli drugi državi. Po zmagi Donalda Trumpa so ruski milijarderji v povprečju postali bogatejši za 7,1 odstotka, ameriški pa za 2,8 odstotka. Na lestvici Forbsovih milijarderjev za leto 2017 je 77 Rusov.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)