Rusija želi normalizacijo odnosov z NATO – TOPNEWS.si

Rusija želi normalizacijo odnosov z NATO

Rusija želi normalizacijo odnosov z NATO

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve meni, da mora Rusija obnoviti normalne odnose z NATO, saj le ta predstavlja vojaško realnost.

“NATO je realnost, to je vojaški faktor. Ne more se ga samo etiketirati. Z zvezo NATO je potrebno graditi normalne odnose in obnoviti to, kar je že obstajalo”, je izjavil za Interfax, direktor Direkcije za evropsko sodelovanje Ministrstva za zunanje zadeve Rusije Andrej Kelin.

Na vprašanje, ali Rusija še naprej gleda na zavezništvo NATO kot anahronizem hladne vojne, je Kalin odgovoril negativno.

“Kakšen anahronizem? Mnogim državam predstavlja vstop v NATO korist, tako z gospodarskega kot tudi političnega aspekta, saj jim ni treba graditi samostojne zunanje politike, dovolj je, da se priključijo skupni”, je dejal Kelin.

Po njegovih besedah, “obstaja množica razlogov, zaradi katerih države, še posebej majhne, želijo članstvo v tej organizaciji”.

“Ni potrebe, da bi gradili obrambo po celi zemeljski obli. Na primer, Belgija ne more sama imeti pomorsko vojaške flote, letalstva, protizračne obrambe. Gre za delitev dela, kar je daleč ceneje. Ena država, na primer, vzdržuje dve fregati in štiri lovce. Sosednja pa opravlja bojne naloge.”, je dejal Kelin.

Ruski diplomat je dejal, da je “seveda cenejše biti v taki vojaški zvezi, kot pa samostojno graditi obrambo.”.

“Resnično, ne morete prepričati države članice, da zapusti omenjeno zvezo, da slednja prestavlja anahronizem, saj tu odločajo čisto racionalni razlogi”, je dodal Kelin.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)