Pet osebnosti leta 2016 in en “luzer” – TOPNEWS.si

Pet osebnosti leta 2016 in en “luzer”

Pet osebnosti leta 2016 in en “luzer”

Ruski predsednik Vladimir Putin je kljub nasprotovanju Zahoda uspel vrniti Rusiji status velesile. Novi predsednik ZDA Donal Trump je zmagal na ameriških predsedniških volitvah kljub temu, da tega ni predvidela niti ena anketa javnega mnenja. Prevlada ruskega predsednika Putina na svetovni sceni, kot tudi zmaga Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA, sta zabeležili leto 2016. Zato ne čudi, da je ameriški Forbes razglasil šefa Kremlja za najvplivnejšega človeka na svetu, ameriški tednik Time pa podelil naslov osebnost leta 2016 milijarderju Trumpu.

Putinove uspešnice

Putin je za Zahod predstavljal dežurnega krivca – predsednik ZDA Barack Obama ga je obtožil “hackerstva” na ameriških predsedniških volitvah. Nemška kanclerka Angela Merkel je izjavila, da bo to naredil tudi v Nemčiji v času parlamentarnih volitev. Francois Holland je dejal, da mu je potrebno soditi zaradi vojnih zločinov… Medtem pa se je nekdanji agent KGB glede tega samo smejal in pokazal neverjetne diplomatske sposobnosti. V nekaj mesecih je spremenil Turčijo, s katero je bil skoraj na robu vojne, iz ameriškega zaveznika v sodelavca Moskve. S Kitajsko je podpisal trgovinski sporazum, ki naj bi spremenil ekonomijo, z osvoboditvijo Alepa je preobrnil vojno v Siriji, turbulence v svetu je izkoristil, da je Rusiji povrnil status velesile.

Donaldov kavbojski način
Ko je Trump najavil svojo kandidaturo za predsednika, ni nihče pričakoval, da utegne zmagati celo znotraj Republikanske stranke. Kljub svojim kavbojskim maniram je počistil s svojimi nasprotniki. Zmaga nad Hillary Clinton, kar ni predvidela nobena javnomnenjska anketa, je šokirala politični “establishment” in svet (zmago so proslavljale najbolj Rusija, Kitajska in Srbija). Vendar pa je Donald nadaljeval s politiko šoka tudi po volitvah. “Businessmen” je še pred nastopom funkcije pokazal svoje neverjetne pogajalske sposobnosti – s sporočili na Twitterju je uspel znižati ceno letala „F-35“, za katerega ZDA plačujejo 400 milijard dolarjev.

Borisova zmaga

Največji pretres v Evropi je povzročil Brexit – odločitev Britancev, da izstopijo iz Evropske unije. Odločitev je bila tako nepričakovana, da so Brexitovci po prvih rezultatih, okoli polnoči 23. junija, priznali poraz. Vendar pa so se v nadaljevanju odstotki spremenili in zjutraj je bil Boris Johnson, vodja zagovornikov britanskega izstopa iz EU, zmagovalec dneva. Nenavadni politik, novinar in zgodovinar se je postavil na stran Brexitovcev, da bi se zoperstavil strankarskemu kolegu in prijatelju iz študentskih let Davidu Cameronu in zmagal. Vendar mu ni uspelo prevzeti njegove pozicije – Camerona je na mestu premiera zamenjala Theresa May, Johnson pa je postal šef diplomacije.

Angelinin boj

Preteklo leto je zaznamovala tudi politika Angele Merkel. To ni bilo obdoje triumfa – zaradi politike odprtih vrat za begunce ji je upadla priljubljenost. Brexit je pretresel idejo združene Evrope, v katero Merklova globoko verjame, teroristični napadi pa so dodobra pretresli Nemčijo. Kljub temu ena najvplivnejših žensk sveta ni pokleknila, temveč se je soočila s tem. Jasno je povedala, da ne odstopa od humane politike do žrtev vojn, da se bo zoperstavila Putinu in Trumpu, kot tudi, da bo kandidirala za četrti mandat na parlamentarnih volitvah 2017. Zaradi tega so jo mnogi zahodni kolegi imenovali za „novo liderko svobodnega sveta“.

“Punisherjevo” maščevanje

30. junija lani je Rodrigo Duterte postal Filipinski predsednik, ki ima vzdevek “Punisher” po stripovskem in filmske antiheroju zaradi surovosti do kriminalcev. Kot odvetnik in župan je v dveh desetletjih mesto Davao – azijsko prestolnico umorov- spremenil v najvarnejše mesto v tem delu sveta in tako dosegel svojo priljubljenost. Za tak uspeh je bil potreben neverjeten recept – policistom je dovoljeval, da so ubijali kriminalce, dilerje in narkomane na ulicah brez sojenja. Podobne metode je uporabljal tudi od kar je na oblasti. Rezultat je zares neverjeten – 6.095 ubitih, več kot 20.000 se jih je predalo policiji in odšlo v zapor.

Obama največji poraženec

Ko je Barack Obama pred osmini leti zmagal na ameriških volitvah, ga je svet pričakal z navdušenjem. „Obamomanija“ mu je zagotovila tudi Nobelovo nagrado za mir. Nato pa so nasprotno s pričakovanji ZDA v času njegovega 8-letnega mandata vodile 9 vojn in počasi izgubljale status edine svetovne velesile. Poleg tega, da so Američani izvolili Donalda Trumpa ne pa njegove protikandidatke Hillary Clinton, so Obami sporočili, da niso zadovoljni s storjenim v času njegovega mandata v Beli hiši. Tako Obama zapušča funkcijo predsednika ZDA kot največji poraženec v letu 2016.

Reuters, K.R.

.

COMMENTS

Wordpress (0)