Kaj pripravljata Trump in Putin za leto 2017? – TOPNEWS.si

Kaj pripravljata Trump in Putin za leto 2017?

Kaj pripravljata Trump in Putin za leto 2017?

Na zunanjepolitičnem področju razburljivo leto 2016 se izteka. Sodeč po dogodkih v mednarodnih odnosih prihaja tudi zanimivo leto 2017. Portal Business Insider je pripravil seznam desetih možnih geopolitičnih dogodkov, ki se naj bi zgodili v prihajajočem letu 2017.

1. Rusija bo potegnila nekoliko potez proti baltskim državam

Mednarodni analitiki pričakujejo večji angažma Moskve v Baltiku. Rusija je že avgusta premestila rakete v bližino Poljske in Litve, na kar je NATO odgovoril z namestitvijo vojaških enot in tankov v baltskih državah.

2. Kopenske sile bodo napadle Rako

Moč Islamske države upada, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem letu. Ameriški vojaški strategi opozarjajo, da zavezniške enote potrebujejo še dva do štiri mesece, da bo mesto Mosul postalo popolnoma varno. Šele na to bo prišlo do napada na Rako.

3. Prihajalo bo do novih napadov islamskih samomorilcev

Teroristična organizacija Islamska država ne bo mirovala, kljub doživetim porazom. Okrepila bo propagando za nabor novih borcev za posamične napade v svetu, predvsem v Evropi.

4. Asad ostaja na oblasti

Po padcu Alepa, so Asad in njegovi iranski ter ruski pristaši utrdili svoj položaj v nadzoru večine vzhodne Sirije.

5. Trgovinska vojna ZDA in Kitajske

Nedavna kitajska zaplemba podvodnega ameriškega drona v vodah Južnega kitajskega morja zahteva ustrezen odgovor. Z etiketiranjem Kitajske kot manipulatorke z valuto, začenja trgovinska vojna s Pekingom. Podpora Tajvanu ali celo okrepitev morskih patrol okoli kitajskih vojaških “kompleksov” v Južnem kitajskem morju so samo nekatera od “orodij,” s katerimi lahko Trumpov tim močneje nadzira Kitajsko.

6. Trump ne bo razveljavil iranski dogovor

Trump ne bo razveljavil iranski dogovor, temveč bo ustvaril skoraj ‘strupeno’ ozračje glede investicij v Iran. Pri tem bo izkoristil “mehko moč,” da bi odvrnil ameriška podjetja in zaveznike pred ekonomskim bogatenjem Irana.

7. ID bo “zavladala” družbenim omrežjem

V prihajajočem letu bodo džihadisti povečali svojo prisotnost na družbenih omrežjih ter poskušali vzdrževati kalifat v “on-line življenju”.

8. Trump in Kuba

Trump je obsodil Obamin dogovor s Havano in zagrozil, da bo preklical sporazum, v kolikor ne bo Kuba pristala na boljši “dogovor”. Po smrti Castra je Trump dejal, da upa, da bo “po dolgotrajni agoniji, čudovit kubanski narod končno zaživel svobodno, kar si tudi zasluži”.

9. Zid na ameriško-mehiški meji ne bo zaustavil pretoka droge v ZDA.

10. Uporniki skupine FARC v Kolumbiji bodo usahnili

Kolumbija je uspela doseči mirovni sporazum po 50-letnem spopadu z uporniki FARC, člani uporniške skupine pa so že začeli s transformacijo FARC v politično stranko. Medtem pa so se kolumbijske kriminalne skupine razširile na področja, ki so jih izpraznili uporniki. Druga gverilska skupina levičarska Nacionalno-osvobodilna vojska pa je okrepila napade, da bi prevzela ozemlja, ki jih je zapustila FARC.

K.K

COMMENTS

Wordpress (0)