Kdo je Antonio Guterres, novi prvi človek OZN? – TOPNEWS.si

Kdo je Antonio Guterres, novi prvi človek OZN?

Kdo je Antonio Guterres, novi prvi človek OZN?

Portugalec Antonio Manuel de Oliveira Guterres je bil izbran za novega generalnega direktorja OZN. Gre za človeka, ki je tudi v preteklosti zasedal visoke položaje v portugalski in mednarodni politiki.

Od junija 2005 do decembra 2015 je bil visoki komisar OZN za begunce, vodja humanitarne organizacije z 10.000 zaposleni v 125 državah.

V svojem mandatu je nadziral vsebinsko strukturno reformo UNHCR tako, da je zmanjšal število osebja na sedežu v Ženevi za več kot 20 odstotkov in dvignil učinkovitost agencije in zmogljivost za hitro posredovanje.

V tem času se je delovanje UNHCR potrojilo zaradi uvajanja drugačnega pristopa pri načrtovanju proračuna in predvsem zaradi povečanja števila razseljenih oseb po svetu. Zaradi spopadov je število razseljenih po svetu naraslo iz 38 milijonov leta 2005 na 60 milijonov v letu 2015.

Njegov mandat je zaznamovan s številnimi politično vojaškimi krizami, še posebej s spopadi v Siriji in Iraku, kot tudi v Južnem Sudanu, Centralnoafriški Republiki in Jemnu. Preden se je pridružil UNHCR, je Guterres več kot 20 let delal v portugalski vladi in državni službi. Od leta 1995 do 2002 je bil premier Portugalske, ko je bil aktivno vključen v mednarodne napore za rešitev krize v Vzhodnem Timorju.

Leta 2000 je postal predsednik Evropskega sveta, ko je bila sprejeta Lizbonska agenda. Predsedoval je tudi prvemu Vrhu EU in Afrike. Leta 1976 je bil izvoljen za poslanca portugalskega parlamenta. V poslanski klopi je preživel 17 let ter predsedoval številnim odborom in poslanski skupini Socialistične stranke.

V obdobju med 1981 do 1983 je bil član Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Leta je bil aktiven v Socialistični internacionali. Guterres je tudi ustanovitelj Portugalskega begunskega sveta, kot tudi član Madridskega kluba, združenja bivših demokratskih predsednikov in premierjev celega sveta.

Rojen je v Lizboni leta 1949. Po stroki je inženir. Tekoče govori angleški, francoski in španski jezik. Je poročen in ima dva otroka.

V zadnjem krogu neformalnega glasovanja za novega generalnega sekretarja OZN je dobil 13 pozitivnih in dva nevtralna glasova. Formalno glasovanje bo jutri. Funkcijo generalnega sekretarja OZN bo začel opravljati januarja 2017.

Karin Romanov

COMMENTS

Wordpress (0)