Kaj delajo tajni policijski delavci v “prostem času”? – TOPNEWS.si

Kaj delajo tajni policijski delavci v “prostem času”?

Kaj delajo tajni policijski delavci v “prostem času”?

Datum 12. 07.2012 večini ne pove veliko. Sam si ga bom zapolnil za vse življenje, saj gre za datum moje aretacije na Trojanah. Na Trojanah sem se srečal z Rudijem, ki se je predstavil kot pooblaščenec direktorja Uniorja Gorazda Korošca. V bistvu pa je bil tajni delavec policije, s kodnim imenom TD 515.

Zvečer 11. 07, 2012 sem, kot vsako sredo v oddaji Vroči stol, gostil predsednika vlade Janeza Janšo. Pogovor z Rudijem TD 515 mi je ostal v spominu po njegovem zanimanju za pogovor s takratnim predsednikom vlade. Tajni delavec policije v poročilu zapiše takole: “…Nato sva nadaljevala pogovor in sicer o sami oddaji, povedal sem mu, da sem gledal oddajo in mi je bila zelo všeč ….”
TD: …Dober je odgovarjal. Ala mu vera, pizda…Od partizanov pa naprej. Ej svaka čast….Sam je dober odgovarjal, meni je bilo všeč, no….Saj so bla tut dobra vprašanja postavljena ampak o.k pizdarija…Ti pa gre to res v živo al kako to?…Ni to neki zamika pa vse to. Nimaš nč šans …če se zafrkneš…A… pol je u redu…Jaz sem zmeri mislu, da je šansa neka…Ne, ne u redu blo. Sam sicer nisem vse gledav, gledav, sem pa več kot pol, ampak a…mi je bilo všeč no.

Kaj pravi predsednik, se bomo zmazal, al se ne bomo, al smo gotovi?
To jel pogovora med tajnim delavcem policije TD 515, iz katerega je jasno razvidno, da tajni delavci v “v prostem času” gledajo televizijo in delajo politične ocene in politično analize. Ne gre samo za vljudnostni pogovor, saj je tajni delavec dobro vedel, da v oddaji Vroči stol gostim predsednika vlade. Na prvem sestanku sva namreč govorila tudi o tem. V svojem poročilu z dne 10 07, 2012 je namreč napisal: “Prav tako je govoril o tem, da se mora pripraviti na oddajo, ki jo bo imel jutri 11.07 2012, saj bo gostil v oddaji predsednika vlade RS Janeza Janšo. Govoril je tudi o tem, da je bilo samo v njegovi oddaji neposredno soočanje pred volitvami med Janšo in Jankovićem in oba dobro pozna in mu zaupata.” … Poročilo napisal TD 515,

Tajnega delavca je zanimalo tudi ..”kaj pravim na to novo televizijo, ki pride zdaj (Planet)…Močni so ne finančno, verjetn…”ugotavlja TD 515. Ja, ja, ja. Gledam doskrat… O res svaka čast. Že to, da kdo pride je problem ne, mislim tak. Predsednika dobit, zdle, halo, svaka čast, ej…Jutri bodo provokativna vprašanja, al kakšna?”

Ne gre samo za grobo kršenje zakonodaje, če vemo, da tajni sodelavec za preverjanje političnih stališč, niti za ostale aktivnosti, ni imel izrecnega dovoljenja Okrožnega državnega tožilstva, niti odredbe preiskovalnega sodnika. Seveda bo to predmet drugih postopkov. Pomenljivo ob tem pa je, kako daleč lahko gredo v svojem delovanju tajni policijski delavci, ki delujejo bolj v stilu nekdanje Službe državne varnosti, ne zgolj kot tajni agenti recimo obveščevalne službe. Tajni policijski delavci ne samo, da gledajo televizijo, ampak očitno delajo tudi politične analize in ne samo, da preverjajo politična prepričanja, temveč grobo posegajo v avtonomijo novinarskega dela. Gre za grobo zlorabo neverjetnih razsežnosti, ki se ne morejo zgoditi niti v najhujših banana republikah. Tajna politična policija je namreč v tem primeru grobo zlorabila pooblastila, saj me je obdelovala pred in po intervjuju s predsednikom vlade ter me aretirala, ko ni minilo niti 12 ur po oddaji Vroči stol, kar je svojevrsten puč policije, ne samo proti novinarski svobodi, temveč tudi proti legalno izvoljeni oblasti.

Vladimir Vodušek

.

COMMENTS

Wordpress (0)