Evro ne bo preživel – TOPNEWS.si

Evro ne bo preživel

Evro ne bo preživel

Projekt skupne evropske valute ne more preživeti v sedanji obliki, poudarja njen glavni arhitekt.

Prvi glavni ekonomist Evropske centralne banke profesor Otmar Issing je opozoril, da evro ne more preživeti v taki obliki kot je sedaj.

Opozoril je, da je Evropska centralna banka nevarno preobremenjena pri poskusih upravljanja z 19 različnimi ekonomijami, ki uporabljajo skupno valuto. Evro je primerjal s hišo kart, ki bo lepega dne razpadla.

Po njegovem mnenju je ECB naredila usodno napako, ko je začela pomagati državam članicam EU v bankrotu kot sta npr. Irska in Grčija. Boljša rešitev bi bila, da bi Grčija morala zapustiti evro območje, pri tem bi ji EU nudila izdatno pomoč ter se vrnila, ko bi obnovila stabilnost tečaja grške drahme.

Pakt o stabilnosti in rasti je več ali manj propadel. Posredovanja ECB so onemogočila tržno disciplino. Zaradi tega ni več prisoten fiskalni nadzorni mehanizem, niti s strani trga, niti politike. To so pa predpogoji za kolaps monetarne unije, meni Issing in pesimistično zaključi, da ni rešitve za probleme monetarne unije brez oblikovanja politične unije, kar je pa malo verjetno.

Index.hr, M.Č.

COMMENTS

Wordpress (0)