Protesti proti vladi Viktorja Orbana – TOPNEWS.si

Protesti proti vladi Viktorja Orbana

Protesti proti vladi Viktorja Orbana

Na Madžarskem je danes protestiralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali izkoreninjenje korupcije v državnih institucijah in ohranitev svobode govora. Simbolični značaj protestov je bil večji zaradi nedavnega prenehanja izhajanja največjega opozicijskega časopisa Nepsabadšag. Proteste so organizirala civilna združenja in manjši opozicijski stranki Skupaj in Dialog. Izvedli so jih na Poti svobodnega tiska, kjer se že tradicionalno odvijajo protesti.

Časopis Nepsabadšag je nastal pred 60 leti. Izhajal je kot dnevnik, čigar ime pomeni “Svobodni narod” in je imel največjo naklado v Madžarski. Ostro je kritiziral premiera Madžarske Viktorja Orbana in njegovo politiko do imigracij. Izdajateljska hiša je sporočila, da je časopis ugasnjen zaradi padca naklade in velikih izgub.

Novinar dnevnika Nepsabadšag Miklos Hargitay je izjavil, da je Madžarska vlada edina, ki od padca komunizma 1990, “ne tolerira kritike ali nadzora, premier Viktor Orban pa ni dal intervjuja omenjenemu časopisu že 10 let”. Sedaj smo sodobniki lopovskega režima, ni pa nujno, da smo njegovi udeleženci. Vedno imamo drugo izbiro”, je dejal Hargitay.

Udeleženci protesta so nosili primerke tega dnevnika in vzklikali, da je cilj vlade, da se v medijih ne piše o korupciji in drugih zadevah, ki lahko škodijo oblasti.

M.Č.

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Kdo drug kot civilna združenja !!!