Dezerterji “Islamske države” odkrito – TOPNEWS.si

Dezerterji “Islamske države” odkrito

Dezerterji “Islamske države” odkrito

Po poročanju Al Jazzere, v severno vzhodni Turčiji obstaja tajna mreža, ki rešuje borce, ki se odločijo da zapustijo “Islamsko državo”. Zgodilo se je prvič. da so se dezerterji odločili, da spregovorijo o vlogah, ki so jih imeli v boju pod ” ID”.

Večina jih prihaja iz mesta Rake, političnega in vojaškega oporišča “ID” v Siriji. Osebne izjave takih ljudi so zaradi strahu zelo redke.

Mreža tihotapcev, sestavljena iz borcev Svobodne sirske vojske, ki želi pomagati dezerterjem, se je odločila za pogovor z Al Jazeero, da bi v javnost prišla pričevanja o lažeh, obljubah, kultu nasilja in korupciji “ID”.

Tako je eden od bivših pripadnikov “ID” povedal, da se je priključil tej teroristični skupini, ko je “ID” zavzela Rako. Takrat je v Raki bila elektrika, kruh, voda, cene so bile pravične… in vsi so bili prepričani, da si “ID” prizadeva za pravo stvar, za provinco. Medtem so se stvari hitro spremenile z vzpostavljanjem šeriatskih zakonov, ko so se v mestu začele pretakati reke krvi.

Eden od mladeničev je povedal, da je preko interneta gledal video sporočila propagandistov “ID” in da je želel iz verskega razloga “služiti” svoji religiji. Ko je prišel v kamp je opazil, da je prisotnih polno muslimanov, različnih religij. Med njimi so bili tudi Evropejci. V kampu je bila prisotna tudi živina, ki so jo zaklali, če so bili lačni. Vendar klanja živine džihadisti niso dovoljevali vsakomur. Za to so bili zadolženi izključno Evropejci.

“Rekli so nam, da je to del njihovega treninga. Niso dovoli, da to počnejo ljudje, ki so tudi prej v življenju to počeli vsak dan. Zahtevali so, da to počno Američani in Angleži”, je dejal.

To je bil samo uvod. “Vsakega od nas so vprašali, če se želimo podpisati za samomorilske misije. Že na samem začetku sem rekel, da ne. Nisem želel biti vmešan v to. Neprenehoma so govorili o potrebi, da se napadi izvršijo v tujini. Želeli so, da bombe pokajo v glavnih mestih.

Drugače pa je eden od mladeničev pokazal tudi posnetke, ki so jih prikazovali svojim borcem, na katerih se vidijo navodila o tem, kako izdelati bombo, kako jo postaviti in aktivirati, tako na sebi kot tudi v avtomobilu.

M.Č.

COMMENTS

Wordpress (0)