Britanija najbolj skorumpirana država sveta – TOPNEWS.si

Britanija najbolj skorumpirana država sveta

Britanija najbolj skorumpirana država sveta

Strokovnjak za proučevanje mafije je šokiral javnost z ugotovitvijo, da se v Evropi nahaja najbolj skorumpirana država na svetu. Ne gre za birokracijo, niti za policijo, niti za politiko. Najbolj skorumpiran je finančni kapital.

Raziskovalni novinar Roberto Saviano, ki je več kot 10 let raziskoval in odkrival poslovanje italijanske mafije je prišel do ugotovitve, da je Velika Britanija najbolj skorumpirana država sveta. Saviano, ki se je proslavil z “best sellerji” “Gomora” in “ZeroZeroZero”, je o tem podal izjavo na književnem festivalu Hay, poroča Newsweek.

Od kar leta 2006 objavil svoja spoznanja o članih kriminalne organizacije Gomora, živi 37-letni Saviano v policijskem varovanju.

“Če bi vas vprašal, katera je najbolj skorumpirana država sveta, bi najverjetneje odgovorili, da je to Afganistan, Grčija, Nigerija ali Italija.” Povem vam, da je to Združeno kraljestvo”, je dejal Saviano.

Ne gre za birokracijo, niti policijo in tudi ne za politiko – to kar je skorumpirano je finančni kapital. Približno 90 odstotkov lastnikov kapitala v Londonu ima denar na “off shore” računih, je pojasnil Saviano.

“Jersey in Kajmanski otoki so vrata kriminalnega kapitala v Evropi. Velika Britanija pa je država, ki to dovoljuje. Zato je pomembno, da vam danes o tem govorim, saj to kar vam želim povedati zadeva tudi vas, vaša življenja in vaše vlade,” je dodal Saviano.

Zaradi velikega pritiska javnosti je bil nekdanji premier Velike Britanije David Cameron pod velikim pritiskom javnosti glede reforme “off shore” davčnih predpisov. Vendar glede tega ni bilo storjeno ničesar bistvenega. Iz tega naslova ostajajo vse pomembne obveznosti na kabinetu nove premierke Terese May, ki pa z Združenim kraljestvom naslednje leto izstopa iz Evropske unije.

Karin Romanov

COMMENTS

Wordpress (0)