Putin ukinil jederski sporazum z ZDA – TOPNEWS.si

Putin ukinil jederski sporazum z ZDA

Putin ukinil jederski sporazum z ZDA

“Washington ne uničuje plutonija, temveč ga skladišči z drugimi snovmi v posebnih tankerjih. To pomeni, da želijo ZDA ohraniti uničujoči potencial jedrske snovi”, je sporočil ruski predsednik Putin.

Vladimir Putin je včeraj suspendiral sporazum o uničenju jedrskega orožja z ZDA. Razlog za to je “sovražna politika Washingtona do Moskve”. Da bi sporazum ponovno začel veljati, zahteva Kremelj od Washingtona, da slednji zmanjša število vojakov v državah NATO, v vzhodni Evropi in ukinitev sankcij proti Rusiji, ki so bile uvedene zaradi krize v Ukrajini. Putin je pojasnil, da so ZDA prekršile sporazum, podpisan leta 2000, o uničenju plutonija iz jedrske oborožitve.

Sporazum je suspendiran zaradi ameriških sovražnih potez proti Rusiji, ki po ocenah Moskve ogrožajo strateško stabilnost. Washington ni spoštoval svojih obvez iz mednarodnega sporazuma o uničenju plutonija iz jedrske oborožitve.

“Zaradi tega, sem moral povleči poteze, da bi zaščitil rusko varnost”, je dejal Putin.

Po poročanju ruskih medijev je ruski predsednik v Dumo poslal zakon, v katerem so navedeni pogoji za njegovo ponovno aktiviranje. Moskva zahteva od Washingtona spoštovanje predpisanih postopkov pri uničevanju plutonija. in zmanjšanje vojakov v državah NATO, ki so vstopile v zavezništvo po 1. septembru 2000, na nivo pred podpisom jedrskega sporazuma. Gre za države Bolgarija, Estonija, Litva, Latvija, Romunija, Slovaška, Slovenija, Albanija i Hrvaška.

Na podlagi jedrskega sporazuma bi morale ZDA in Rusija uničiti 34 ton plutonija iz bojnih glav po točno določenimi postopki. ZDA naj se ne bi držale procedure in so so plutonij skladiščile na poseben način, tako da ga je možno ponovno uvrstiti v vojaški arsenal.

Putin je že aprila opozoril ameriškega predsednika Baracka Obamo, naj ZDA ne kršijo sporazuma. Bela hiša se takrat ni odzvala.

Karin Romanov

COMMENTS

Wordpress (0)