Španci formirajo novo vlado? – Lider socialnistov Pedro Sanchez odstopil – TOPNEWS.si

Španci formirajo novo vlado? – Lider socialnistov Pedro Sanchez odstopil

Španci formirajo novo vlado? – Lider socialnistov Pedro Sanchez odstopil

Sanchezovi strankarski nasprotniki upajo, da se bodo izognili novih volitev.

Lider najveće opozicijske stranke v Španiji Socialistične stranke (PSOE) Pedro Sanchez je odstopil potem, ko je doživel poraz na strankarskem glasovanju. Njegova poteza bi lahko utrla pot oblikovanju nove vlade in zaključku devetmesečnega političnega zastoja.

Člani Socialističnee stranke so se sestali v soboto, da bi odločili, ali naj oktobra izvolijo novo vodstvo, po tem ko se je socialistični vrh razdelil na dva dela in je sledil odstop 17 članov vodstva.

Vedno sem verjel, da mora Socialistična stranka ponuditi alternativo, a na žalost to ni mogoče. Odstopam. Bilo mi je v čast”, je dejal Sanchez članom stranke, po tem ko je bil poražen na glasovanju..

Socialistični strankarski uporniki z odstopom Sancheza upajo, da se bodo tako izognili novim volitvam. Računanjo tudi na potencialno vzdržanost pri glasovanju o zaupnici, saj bi se tako vršilcu dolžnosti premiera Španije Marianu Rajoyu omogočil drugi mandat.

V kolikor ne bo vlada oblikovana do konca oktobra, bodo nove volitve, tretje po vrsti, razpisane decembra.

Sanchez je bil v zategnjenih odnosih z Rajoyevo konzervativno Ljudsko stranko, ki je osvojila največ glasov, vendar ne tudi večine, na volitvah v dveh poskusih, ki niso prinesle zmagovalca. Omenjeni spor je onemogočal oblikovanje nove španske vlade.

Socialisti so na volitvah decembra lani in junija letos dosegli nekatere od najslabših rezultatov v svoji zgodovini. Slabo so se odrezali tudi prejšnji konec tedna na regionalnih volitvah, kar je predstavljalo kapljo čez rob za nekatere vidne člane vodstva PSOE..

Sanchezovi nasprotniki želijo, da stranka s pomočjo svojih 85 mest v parlamentu omogoči končanje politične krize v državi na način, da se vzdrži pri glasovanju o zaupnici vladi in tako omogoči zmago koalicijski vladi desnega krila..Trdijo, da bi se tako izognili novim volitvam. PSOE pa bi tako lahko šel v opozicijo, kjer bi si nabiral novih moči.

Sanchez je to možnost medtem zavrnil in poslance svoje stranke pozval, da glasujejo proti taki koalicijski vladi, ki bi jo vodil Mariano Rajoy, saj je želel oblikovati levo vlado s pomočjo stranke Podemos..

 

Karin Romanov

COMMENTS

Wordpress (0)