(VIDEO) Kandidat za novega obrambnega ministra Borut Sajovic – Damir Črnčec naj bi ostal državni sekretar – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kandidat za novega obrambnega ministra Borut Sajovic – Damir Črnčec naj bi ostal državni sekretar

(VIDEO) Kandidat za novega obrambnega ministra Borut Sajovic – Damir Črnčec naj bi ostal državni sekretar
Koalicijski partnerji so na današnjem sestanku podprli dosedanjega vodjo poslanske skupine Svobode Boruta Sajovica za kandidata za novega obrambnega ministra. Dokončno bo potrjen po današnjem pogovoru premiera in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba s poslansko skupino, je danes povedal podpredsednik vlade Matej Arčon.
Prejšnji minister za obrambo Marjan Šarec je bil namreč izvoljen za evropskega poslanca, po njegovi selitvi v poslanske klopi pa je vodenje resorja sredi julija začasno prevzel kar premier Golob sam.
Že takoj so se začela tudi ugibanja o tem, kdo bi utegnil biti naslednji, ki bo zasedel ministrsko mesto, v minulih dveh mesecih pa so se v medijih zvrstila številna imena, tudi ime vodje poslanske skupine Sajovica.
Arčon je sicer danes dejal, da so na koaliciji preigravali različna imena, a je na koncu enotno podporo dobil Sajovic. “Glede na kilometrino, ki jo ima v politiki na različnih mestih, se nam v tem trenutku zdi najbolj primeren, izkušen politik, umirjen. Več o tem pa bo v obrazložitvi kandidaturi podal predsednik vlade,” je dejal Arčon.
Golob je že v ponedeljek za Televizijo Slovenija dejal, da je tokrat dal prednost političnim izkušnjam, saj da se je naučil, da so ministri v prvi vrsti politiki. In Sajovic je bil ob začetku mandata eden od zgolj štirih poslancev Svobode s političnimi izkušnjami, s tem pa tudi precej logična izbira za vodjo poslanske skupine političnih novincev.
V poslanskih klopeh je pred aktualnim sedel namreč še v dveh mandatih, med letoma 2004 in 2011 je bil poslanec LDS. Podobno kot njegov predhodnik na ministrskem mestu ima tudi Sajovic politične izkušnje na lokalni ravni. V letih 1994-1998 in od leta 2002 do 2006 je bil tržiški občinski svetnik, že od leta 1991 pa tudi svetnik v tržiški krajevni skupnosti Kovor, ki ji je od leta 1998 tudi predsedoval. Od leta 2006 do 2022 je občino Tržič vodil kot župan.
Kot vodja poslancev je Sajovic član kolegija predsednice DZ, prav tako je član mandatno-volilne komisije. Udeležuje se tudi tedenskih koalicijskih usklajevanj s predsedniki strank in vodij poslanskih skupin vseh treh koalicijskih strank in je s tem del ožjega vodstva stranke.
Sajovic se je rodil 18. julija 1960 v Kranju. Po izobrazbi je magister veterinarskih znanosti in je več kot 20 let delal terensko veterinarsko delo.
V preteklosti so nanj leteli očitki o domnevno spornih družinskih nepremičninskih poslih v Tržiču in njegovi okolici, ki pa jih je Sajovic večinoma pripisal političnemu nagajanju.
Sajovic je bil tudi prisoten na današnjem sestanku koalicije, izjavo bo podal po pogovoru s poslansko skupino, kjer bo stekla potem razprava, kdo bo novi vodja poslanske skupine, je napovedal Arčon. Že ob ugibanjih v zadnjih dneh, da bi se Sajovic iz poslanskih klopi utegnil preseliti v ministrsko ekipo, je bilo slišati, da ima še največ možnosti za to Nataša Avšič Bogovič, aktualna predsednica sveta Svobode, četudi je neuradno slišati, da naj ne bi imela tako enotne podpore v veliki in precej heterogeni poslanski skupini, kot jo je imel Sajovic.
Ko bo Golob poslal ime ministrskega kandidata v DZ, tega najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci.
S tem mu bo prenehala poslanska funkcija, glede na izide volitev pa je naslednja v vrsti za poslansko funkcijo sedanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Eva Knez, če bi mandat zavrnila, pa kamniški občinski svetnik Aleš Lipičnik.
Z menjavo na čelu ministrstva za obrambo bo to sicer že sedma menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ pa je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

COMMENTS

Wordpress (0)