Kdaj bo torej g. Breznik sklical sejo odbora? – Janez Janša: “To morate njega vprašati, ampak jaz mislim, da je bil v svojih nastopih jasen – ko bo dobil zahtevano gradivo” – TOPNEWS.si

Kdaj bo torej g. Breznik sklical sejo odbora? – Janez Janša: “To morate njega vprašati, ampak jaz mislim, da je bil v svojih nastopih jasen – ko bo dobil zahtevano gradivo”

Kdaj bo torej g. Breznik sklical sejo odbora? – Janez Janša: “To morate njega vprašati, ampak jaz mislim, da je bil v svojih nastopih jasen – ko bo dobil zahtevano gradivo”

Danes se je  v novinarskih krogih ugibalo celo, da bi lahko predsednik vlade  Robert Golob predlog kandidatke za evropsko komisarko poslal v Bruselj ne glede na to , da da odbor za evropske zadeve še ni bil sklican.  so v kabinetu predsednika vlade so zagotovili , da brez mnenja odbora za evropske zadeve v Bruselj uradno ne bodo sporočili imena nove kandidatke Marte Kos.

Redna seja odbora sklicana v petek, vendar na dnevnem redu sicer ni predvidena predstavitev nove kandidatke za komisarko.  Koalicija je  predsedniku odbora Francu Brezniku iz SDS-a že predlagala širitev dnevnega reda, vendar Breznik vztraja, da bodo sejo razširili le, če bodo dobili vso želeno dokumentacijo, torej argumente zakaj je Ursula Von der Leyen zavrnila Tomaža Vesela. Uradno se rok v katerem mora predsednik odbora sklicati sejo odbora za evropske zadeve  izteče šele prihodnji teden torej 23 oziroma 24 septembra, vendar lahko koalicija v petek izglasuje razširitev dnevnega reda tudi brez glasov opozicije. In kako sta zaplet v pogovoru z Rosvito Pesek komentirala tudi Janez Janša in Matej Tonin  komentirala na TVS v pogovoru z opozicijo? v nadaljevanju objavljamo stenogram pogovora povzetem po MMC.

Jutri (v torek, op. a.) naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenci Evropskega parlamenta predstavila prihodnjo sestavo Evropske komisije. G. Tonin, glede na to, da ste evropski poslanec, da ste podprli Ursulo von der Leyen, da sodi v vašo poslansko skupino – kaj bo jutri rekla o komisarju iz Slovenije?

Tonin: Jaz pričakujem, da bo jutri predstavila osnovni koncept, kako si je zamislila prihodnje delovanje te Evropske komisije, morda tudi celo že imena. V seji za zvečer imamo v naši poslanski skupini Evropskih krščanskih demokratov že napovedano srečanje z našimi 14 kandidati za komisarja, tako da jaz verjamem, da bodo stvari zdaj počasi stekle, morda bo pri Sloveniji še tisti napis TBC (ang. to be confirmed), kar pomeni, da mora biti kandidat še potrjen.

G. Janša, kdaj bo torej član vaše stranke, Franc Breznik, sklical odbor, na katerem se bo lahko predstavila kandidatka Marta Kos, da bo ta procedura stekla. Danes je premier Golob v intervjuju, ki smo si ga skupaj ogledali, rekel, da pri vas pogreša državotvornost in da nima smisla zavlačevati tam, kjer tako ali tako ne moreta vplivati.

Janša: Ja, saj s tem je v bistvu priznal, da ne zavlačujemo mi. Predsednik odbora pač terja gradivo, dopis predsednice Evropske komisije, na podlagi katerega je prišlo do menjave kandidatur. Ta dopis ima on, se pravi obstaja na vladi in obstaja na Evropski komisiji. Predsednik odbora za evropske zadeve je obe instituciji zaprosil za ta dokument in očitno ne vladi ne predsednici komisije ni v interesu, da do kandidata iz Slovenije pride čim prej, sicer bi ta dokument, ki ni tajen, kjer ne piše nič takšnega, da bi ogrožal kogar koli, že zdavnaj poslali.

Ampak g. Janša, če ta odbor, ki ga vodi g. Breznik, ne vpliva odločilno in zavezujoče na to, ali bo Marta Kos kandidatka za komisarko ali ne, zakaj potem to kazanje mišic in in vlečenje časa?

Janša: Mislim, da tega stavka nihče ne bi izrekel, če bi bili mi vlada, tisti, ki so zdaj vlada, pa opozicija. Ker obstaja zakon, v katerem zelo jasno piše, kakšno vlogo ima parlament pri odločitvi, kdo bo kandidat Slovenije za mesto v Evropski komisiji. Če bi bilo to tako nepomembno, potem te poti ne bi bilo. Res je, da ima na koncu glavno besedo vlada, ki mora po zaslišanju v parlamentu še enkrat sprejeti sklep. To je samo predlog, ki je šel v parlament, potem ko parlament oziroma parlamentarni odbor razpravlja o kandidatu, mora vlada o tem še enkrat odločati – ni dovolj to, da je že enkrat to poslala. In na podlagi tega, kar se na tem zaslišanju zgodi, si vlada lahko tudi še premisli, to je zelo pomembna stopnica. In ena podobna stopnica je tudi potem, ko se morajo kandidati predstaviti v Evropskem parlamentu, kjer pa potrebujejo dvotretjinsko podporo v matičnem odboru.

Predsednik NSi-ja je dejal, da ima DZ oz. opozicija pravico izvedeti, zakaj je bil prvotni kandidat za evropskega poslanca Tomaž Vesel zamenjan. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Predsednik NSi-ja je dejal, da ima DZ oz. opozicija pravico izvedeti, zakaj je bil prvotni kandidat za evropskega poslanca Tomaž Vesel zamenjan. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Tonin: Tukaj se mi zdi pomembno, da se spoštujejo pravila, in tudi g. Breznik ima poslovnik, kjer jasno piše, da mora to sejo sklicati v 14 dnevih ali pa dati na prvo redno sejo. In jaz mislim, da bo g. Breznik ta pravila spoštoval in tukaj sem tudi zadovoljen, da Evropski parlament pa tudi sama predsednica Evropske komisije spoštuje ta naš notranji proces in tudi vlogo samega slovenskega parlamenta. Tako da jaz tukaj ne vidim nobene drame. Zdi se mi pomembno, bilo bi prav, da bi slovenski parlament vedel, zakaj je bil Tomaž Vesel zamenjan, da bi šlo tukaj za neke vrste transparentnost, tako kot je danes bilo v primeru Francije zelo jasno pojasnjeno, kje so bila nesoglasja, zakaj je Breton odstopil in zakaj je Francija imenovala novega kandidata. Mislim, da je to pravica opozicije, da izve in da to izvede v okviru poslovnika, ki to omogoča. Evropski parlament pa tudi sama predsednica evropske komisije bo pa postopke najverjetneje jutri peljala tako, da se bo ta slovenska specifika upoštevala in da bodo šle stvari naprej.

Janša: Ta, ki bo od Slovenije predlagan in na koncu potrjen v Evropsko komisijo, kdor koli pač že bo, bo večino svojega petletnega mandata opravljal v času naslednje vlade, in ne v času te vlade. In to ni samo primer Slovenije, tudi v drugih državah se praktično ta mandat križa z nacionalnim mandatom. In kolikor jaz poznam situacijo po Evropi, je Slovenija edina država, kjer ni bilo nobenega posvetovanja ali pa vsaj nekega obveščanja oz. poskusa, da pride do nekega soglasja glede te kandidature. Prejšnji kandidat, ki ga mi potem nismo potrdili, nismo pa bili proti, sicer s stisnjenimi zobmi, ker poznamo vso zgodovino naših odnosov, se je prišel k nam, pa mislim, da tudi v NSi, predstavit na lastno pobudo ob nezadovoljstvu te koalicije.

Tudi Marta Kos se je prišla, če se ne motim, predstavit v obe stranki?

Janša: Ne, Marta Kos se v naši poslanski skupini ni predstavila. Ampak hočem povedati to, da nam nedržavotvornost očita nekdo, ki je naredil vse za to, da bi se tukaj soliralo. Pa mi kljub temu prejšnjemu kandidatu, ker je bilo dovolj časa, ker smo se lahko z njim pogovorili, ker se je sam prišel predstavit, nismo nasprotovali in smo tudi rekli, da ne bomo komplicirali v Evropskem parlamentu, kjer bi lahko. Zdaj pa je koalicija potegnila iz rokava kandidatko, ki ne ustreza nobenim kriterijem po našem merilu, in so hoteli, da jo že naslednji dan potrdimo.

Kdaj bo torej g. Breznik sklical sejo odbora?

Janša: To morate njega vprašati, ampak jaz mislim, da je bil v svojih nastopih jasen – ko bo dobil zahtevano gradivo. Parlamentarni odbor je z veliko večino, pravzaprav mislim, da ni bil nihče proti, potrdil prejšnjega kandidata in verjetno ima pravico vedeti, zakaj ta kandidat ni več kandidat.

COMMENTS

Wordpress (0)