Socialni demokrati bi “kao,” da ministrica Stojmenova Duh sama odstopi, Svobod pa je “kao” ne da – TOPNEWS.si

Socialni demokrati bi “kao,” da ministrica Stojmenova Duh sama odstopi, Svobod pa je “kao” ne da

Socialni demokrati bi “kao,” da ministrica Stojmenova Duh sama odstopi, Svobod pa je “kao” ne da

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in minister za finance Klemen Boštjančič v luči ugotovitev računskega sodišča glede predloga zaključnega računa lanskega proračuna še naprej uživata podporo premierja Roberta Goloba, so  sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Računsko sodišče je lanskemu državnemu proračunu v ta teden objavljenem revizijskem poročilu izreklo mnenje s pridržkom. Vladi so izdali tudi več priporočil.

Revizorji so med drugim ugotovili nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani in nakupu prenosnih računalnikov za izposojo socialno šibkejšim skupinam, pa tudi pri porabi sredstev proračunske rezerve in na vrsti drugih področij.

Kljub ugotovljenim nepravilnostim na več področjih so revizorji vladi in ministrstvoma izdali le več priporočil, medtem ko so odzivno poročilo zahtevali samo od ministrstva za vzgojo in izobraževanje, ki mu med drugim vnovič očitajo, da so osnovnim šolam nakazovali dodaten denar za opravljene ure nesistematiziranih interesnih dejavnosti, čeprav v predpisih za to ni podlage.

Na tem ministrstvu so za STA danes navedli, da bodo revizijsko poročilo temeljito preučili in se nato odzvali nanj. Ob tem so poudarili, da pomanjkljivosti delno že odpravljajo z uvedbo razširjenega programa, ki ga je z letošnjim šolskim letom uvedlo 144 osnovnih šol, v celoti pa bodo pomanjkljivosti odpravljene, ko bodo ta program uvedle vse osnovne šole, torej s šolskim letom 2028/2029.

Se pa ob objavi revizijskega poročila stopnjuje pritisk predvsem na ministrico Stojmenovo Duh. Medtem ko je računsko sodišče v reviziji ugotovilo, da ministrstvo pri poslu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti, saj ni postavilo jasnih zakonskih podlag za razdelitev računalnikov, pa tudi, da ni jasno, na kakšen način je ministrstvo sploh določilo količino računalnikov, so dodaten element zgodbe dodale še danes objavljene ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije.

Ta je ministrstvu za digitalno preobrazbo izdala več priporočil, saj je pri nakupu 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov zaznala več korupcijskih tveganj. Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Stojmenova Duh se bo v prihodnjih tednih po vloženi interpelaciji, ki so jo spisali v poslanski skupini SDS, že drugič v tem mandatu zagovarjala pred poslanci. Pri tem iz obeh manjših koalicijskih strank, ki ji že na prvem glasovanju marca letos niso izrekli podpore, tudi tokrat prihajajo skeptični glasovi.

Tudi po ugotovitvah KPK in računskega sodišča glede nakupa 13.000 računalnikov lahko ministrica Emilija Stojmenova Duh, kot kaže, računa na podporo poslancev Svobode. Več zadržanosti je v koalicijskih SD in Levici, kjer ministrici samoumevne podpore ne izrekajo ter poudarjajo, da je razmislek zdaj tudi na premierju, njegovi stranki in ministrici.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč ministrstvu za digitalno preobrazbo izdala več priporočil, saj je pri nakupu 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, zaradi katerega se bo Stojmenova Duh v prihodnjih tednih že drugič zagovarjala v DZ, zaznala več korupcijskih tveganj. Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Računsko sodišče pa je v reviziji ugotovilo, da ministrstvo pri poslu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti, pa tudi, da ni jasno, na kakšen način je ministrstvo določilo količino računalnikov.

Tako se pred že drugo interpelacijo ministrice Stojmenove Duh postavlja vprašanje, ali bi nove ugotovitve pristojnih organov lahko omajale podporo ministrici v koaliciji.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je v današnji izjavi ob robu seje DZ dejal, da je v teh dneh odprt tretji poziv za razdelitev računalnikov, na katerega je po njegovih besedah prispelo že več kot 12.000 vlog, kar pomeni, da bodo vsi računalniki še letos razdeljeni, skladišče pa prazno.

Obenem je izpostavil, da noben izmed organov ni ugotovil kršitve katerega od zakonov ali uvedel postopka zoper ministrico. Kot je še poudaril, je bilo treba na novo vzpostaviti sistem razdelitve računalnikov, ministrica pa “očitno uspešno orje ledino”.

Četudi je omenjen nakup po neuradnih informacijah privzdignil nekaj obrvi tudi med poslanci Svobode, je Sajovic v današnji izjavi zatrdil, da predsednik vlade Robert Golob ministrico podpira, prav tako tudi poslanska skupina.

Bistveno bolj so z izrekanjem podpore zadržani koalicijski partnerji, ki so že v minulih tednih poudarjali, da podpora ministrici ni samoumevna.

Po nekaterih informacijah naj bi tako v SD razmišljali celo o tem, da bi ministrico javno pozvali k odstopu, a tega danes niso storili. Vodja poslancev SD Jani Prednik pa je v izjavi za STA danes ponovil, da ministrica bianco podpore Socialnih demokratov nima. “Zagotovo je več vprašanj kot odgovorov, določene odgovore pa smo že prejeli oziroma so jih podale pristojne institucije. To je primer iz prakse, kako se z javnim denarjem ne dela,” je izpostavil Prednik.

O tem, ali bi poslanci SD na glasovanju lahko glasovali za odhod Stojmenove Duh, pa je ocenil, da je zdaj na potezi premier in največja stranka vladajoče koalicije, iz katere prihaja ministrica. “Pričakujem, da bo stranka naredila tudi resen premislek, kako naprej s tem resorjem,” je sklenil Prednik.

V Levici medtem zahtevajo dodatna pojasnila ministrice, ki so jo povabili na pogovor v poslansko skupino. Zatem se bodo tudi pogovorili, kakšno je stališče Levice do ministričinega dela, je za STA dejal vodja strankinih poslancev Matej Tašner Vatovec.

Na vprašanje, ali bi morala ministrica odstopiti, pa je odgovoril, da je “stvar presoje vsakega posameznega ministra, kje se mu zdi točka, da je pri njegovem delu, kakšna stvar spodletela”.

Ministrica Stojmenova Duh sicer že na glasovanju ob prvem zagovoru DZ ni prejela podpore celotne koalicije. Večina poslancev SD je bila ob glasovanju odsotna, poslanci Levice pa so se vzdržali.

O tem, kakšen rezultat na glasovanju pričakuje tokrat, je Sajovic danes dejal, da o rezultatih interpelacije govorijo takrat, ko se rezultat glasovanja izpiše na ekranu v DZ. Prepričan je, da bo ministrica obstala na čelu resorja in delo nadaljevala. Za STA pa je še dejal, da je ravnanje koalicijskih partnerjev v primeru interpelacij predvidljivo – vsakokratni protokol o sodelovanju koalicijskih partnerjev namreč predvideva, da ti interpelacij ne podprejo – a slednje ne pomeni, da se “v primeru hujših ravnanj, napak, nepravilnosti ne more spremeniti”, je dejal Sajovic.

COMMENTS

Wordpress (0)