“Priznam, da sem kar malo žalostna, ker zapuščam Venezuelo” – Violeta Tomić navdušena na Venezuelo, kot opazovalka predsedniških volitev in turistka – TOPNEWS.si

“Priznam, da sem kar malo žalostna, ker zapuščam Venezuelo” – Violeta Tomić navdušena na Venezuelo, kot opazovalka predsedniških volitev in turistka

“Priznam, da sem kar malo žalostna, ker zapuščam Venezuelo” – Violeta Tomić navdušena na Venezuelo, kot opazovalka predsedniških volitev in turistka

Venezuela, ki  je bila konec julija v središču svetovne javnosti, saj je  dolgoletni predsednik Nicolas Maduro postal uradni zmagovalec predsedniških volitev v Venezueli in tako dobil še tretji šestletni mandat. Na ulicah smo bile priče številnim protestom, ki pa Tomičeve, ki je bila ena od številnih opazovalcev volitev, niso zanimale.

Kot je zapisala na svojem Facebook profilu  se je “po uradnem delu (predsedniških volitev v Venezueli, z Valentino v lastni režiji podali na potovanje po državi in seveda izbirava najlepše dele, predvsem čudovite plaže, saj je poletje in res nima smisla, da se potikava po mestih in iščeva, kje so morebitni protestniki,” ki je na  takole strnila vtise, kot opazovalka predsedniških volitev in kasneje štirinajst dni, kot turistka.

 

 

 

 

“Na letališču v Caracasu čakam na povratek domov. Priznam, da sem kar malo žalostna, ker zapuščam Venezuelo. Srečala in spoznala sem veliko ljudi, slišala ogromno zgodb in videla blišč in bedo te dežele. A, če želimo razumeti, moramo vedno poznati ozadja, zgodovino in karmo vsake države posebej. Razumeti pomeni ne obsojati. Ne vsiljevati svojih vrednot tistim, ki izhajajo iz popolnoma drugačnih kultur. Kaj hočem povedati?
– Venezuela je pred samo 200 leti bila še pod škornjem imperializma, bili so sužnji. Ko jih je Simon Bolivar združil v osvobodilnem boju in so izgnali tuje zavojevalce in ko jim je Hugo Chavez s svojimi socialnimi reformami dal večino tega, na kar so ponosni še danes. Toda, razumeti moramo, da se suženj, ki trdo in brezpravno dela za tujce ne more čez noč opolnomočiti in postati menager, šef, upravljalec. To pa vedno izkoristijo bolj sposobni, ki jim uspe splezati na vrh piramide. Tukaj pravna država ne deluje veliko slabše, kot recimo zdaj, po razpadu Jugoslavije deluje v BIH, Srbiji, Črni gori, Makedoniji…če naj le delno izvzamem najbolj razviti severni državi ex Juge. Toliko za primerjavo. Nikoli pa si ne želijo več tujega gospodarja, tudi po ceno lakote ne. Za njimi je najhujše obdobje gospodarske in medijske vojne. Veseli me, da so premagali najhujše in da se je ekonomija zelo dvignila. Ne še za vse, na žalost, in če Maduro po tej zmagi ne bo delal na tem, da poskrbi za najrevnejši sloj prebivalstva, se jim obeta največji eksodus doslej. Ljudje so utrujeni od sankcij, utrujeni od revščine in večnega boja za preživetje. Vse države imajo svojo specifično pot. Lahko jim samo želimo srečo na poti razvoja.
– Kitajska je na primer doživela neverjeten razcvet v zadnjih 30- tih letih. Spomnim se šoka, ko sem le leto po zadušenih protestih hodila po trgu Tienamen. Zahod jih je hotel prepričati v svoj tip “svobode ” in “demokracije “. Morda se bo slišalo grobo, a Kitajci so močno drugačni od zahodnjakov. Njih bi tak sistem popolnoma uničil in milijoni bi umirali od lakote. Danes so ena najbolj uspešnih ekonomij na svetu.
– spomnimo se Libije in Gadafija. Bil je razsvetljeni absolutist, ljubil je svoje ljudstvo in se upiral zahodu. Vemo, kako je končal in države praktično ni več.
– ZDA pa je nastala tako, da so tja poslali kaznjence iz Evrope in jim dovolili, da do mile volje ubijajo, ropajo in si prisvajajo vse, kar jim pride na pot. Ljudi, žene, zemljo, naravo, živali, dobrine…. in tak princip gojijo še danes. Ne razumejo in nočejo razumeti drugih kultur. Vse jim pripada. Nafta na Bližnjem vzhodu??? Njihova. Seveda. Če se ljudje upirajo, jih pobijejo. Begunci preplavljajo staro celino in netijo strah, negotovost in porast skrajne desnice. Ta pa po eni strani podpira vojne, ki ljudem uničujejo domove, po drugi strani pa jih nočejo videti, ko pridejo preblizu. Mnogi so me v Venezueli spraševali, če naj grejo delat v Evropo. Odsvetovala sem jim. Tudi tu se ne cedita med in mleko, le da raje govorimo o tujih težavah, kot o svojih in slikamo lažno podobo sveta, ki se potem hitro tragično razblini na kakšnem potopljenem čolnu sredi oceana. Pametna politika bi morala vsakemu omogočiti, da ostane, živi in proizvaja doma,”  je na Facebook profilu strnila vtise Violeta Tomić, ki je sicer redno poročala o svojih doživetjih.

COMMENTS

Wordpress (0)