Kdo bo “od zunaj” revidiral afero nakup sodne stavbe na Litijski 51? – Povabilo k oddaji ponudbe so v petek poslali podjetjem Ernst&Young, Forvis mazars consulting in Pricewaterhousecoopers (PwC) – TOPNEWS.si

Kdo bo “od zunaj” revidiral afero nakup sodne stavbe na Litijski 51? – Povabilo k oddaji ponudbe so v petek poslali podjetjem Ernst&Young, Forvis mazars consulting in Pricewaterhousecoopers (PwC)

Kdo bo “od zunaj” revidiral afero nakup sodne stavbe na Litijski 51? –  Povabilo k oddaji ponudbe so v petek poslali podjetjem Ernst&Young, Forvis mazars consulting in Pricewaterhousecoopers (PwC)

Ministrstvo za pravosodje je konec minulega tedna poslalo povabilo k oddaji ponudbe za izvedbo zunanje revizije postopka nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski v Ljubljani trem podjetjem. Za oddajo ponudbe imajo čas do četrtka do 15. ure. Primernost ponudb naj bi bila nato znana v kratkem.

Ministrstvo je torej skladno z napovedmi izvedlo t. i. evidenčno naročilo za izvedbo forenzične preiskave postopka nakupa poslovne stavbe Litijska cesta 51 v Ljubljani. Povabilo k oddaji so v petek poslali podjetjem Ernst&Young, Forvis mazars consulting in Pricewaterhousecoopers (PwC), . Rok za oddajo ponudbe je do četrtka do 15. ure.

Ministrstvo se je za zunanjo revizijo odločilo, ker želi “glede na vse dvome, ki so se pojavili o nepristranski izvedbi notranje revizije, pridobiti mnenje neodvisne institucije o pravilnosti izvedbe nakupa stavbe na Litijski 51 v Ljubljani”

Vrednost javnega naročila je ocenjena do 50.000 evrov (z DDV), zato so se tudi odločili za zbiranje ponudb in ne objavo splošnega javnega naročila. Na ministrstvu sicer predvidevajo, da bodo po četrtku potem relativno hitro znano, ali je katera od ponudb primerna in lahko naročilo oddajo ali ne.

Preden so šli v naročilo, pa je ministrstvo Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zaprosilo za mnenje, ali bi izvedba zunanje revizije lahko kakorkoli ogrozila predkazenski postopek, ki ga NPU vodi v konkretni zadevi. “V odgovoru je NPU navedel, da morebitna izvedba omenjene revizije ne bo vplivala na postopek, ki ga vodi, ter da razkritje dokumentacije v tej fazi ne bo ogrozilo kazenskega postopka,” so potrdili za STA.

Medtem notranja revizija ministrstva ostaja brez odgovorov na nekatera vprašanja in dileme, ki so se porajale ob poročilu. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je vodji službe za notranjo revizijo poslala pisna vprašanja in se je želela z njo tudi sestati, a je revizorka še vedno bolniško odsotna. Na ministrstvu sicer poročila javnosti ne želijo posredovati, ker bi “razkritje vsebine tega poročila po mnenju NPU lahko ogrozilo in škodovalo nadaljnji izvedbi predkazenskega postopka”.

Zadevo pa pregleduje tudi urad za nadzor proračuna. Opravljajo namreč izredni pregled skladnosti delovanja notranje revizije ministrstva za pravosodje z usmeritvami za državno notranje revidiranje.

Da bi predstavnikom urada za nadzor proračuna sploh zagotovili dostop do dokumentarnega gradiva službe za notranjo revizijo, je na ministrstvu za pravosodje v teku postopek spremembe pravilnika o organiziranosti in delovanju skupne službe za notranjo revizijo. Po trenutno veljavnem pravilniku je namreč dodelitev dostopa do zbirke dokumentarnega gradiva v izključni pristojnosti vodje službe za notranjo revizijo, ki pa je torej do nadaljnjega odsotna, tako urad sploh ne more do dokumentov, ki jih želi pregledati. Po spremembi pravilnika pa bo predstavnikom urada za nadzor proračuna dostop do dokumentov lahko omogočil tudi predstojnik revidiranega organa, v konkretnem primeru ministrica za pravosodje Andreja Katič.

COMMENTS

Wordpress (0)