(VIDEO) V Parizu, kjer je začel goreti olimpijski ogenj , so se tokrat odločili za prav posebno otvoritveno slovesnost – TOPNEWS.si

(VIDEO) V Parizu, kjer je začel goreti olimpijski ogenj , so se tokrat odločili za prav posebno otvoritveno slovesnost

(VIDEO) V Parizu, kjer je začel goreti olimpijski ogenj , so se tokrat odločili za prav posebno otvoritveno slovesnost

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v petek zvečer v Parizu razglasil začetek olimpijskih iger. Pred tem se je ob pojemajoči večerni svetlobi odvila slovesnost z nekaj tisoč nastopajočimi, v kateri ni manjkalo likov iz bogate francoske kulturne dediščine. Za odličja se bo v dveh tednih borilo 10.500 športnikov, med njimi 90 iz Slovenije.

V Parizu, ki olimpijske igre gosti tretjič, so se tokrat odločili za prav posebno otvoritveno slovesnost. Prvič doslej je niso pripravili na stadionu, pač pa na vodi. Začela se je z izplutjem blizu 100 ladjic z olimpijskimi športniki na šestkilometrsko pot po reki Seni do trga Trocadero nasproti Eifflovega stolpa, kjer je sledil protokolarni del dogodka.

Za razliko od olimpijskih iger v Tokiu 2020, ki jih je zaznamoval covid-19 in so bile prestavljene za eno leto ter so se odprle na praznem stadionu, je tokrat otvoritvena slovesnost potekala v središču Pariza pred 320.000 gledalci z vstopnicami ter še mnogo več prebivalci mesta, ki so si razgled zagotovili iz zgradb na obrežju reke.

Celotno mesto se je spremenilo v ogromen olimpijski stadion. Reka Sena je predstavljala atletsko stezo, njeni bregovi pa tribune za gledalce. V ozadju je bilo mogoče občudovati znamenitosti in arhitekturo mesta svetlobe, kot pravijo Parizu.

Organizatorji so s predstavo, imenovano Široko odprte igre, opozorili na raznolikost, enakost spolov in francosko zgodovino. V skoraj štirih urah je na bregovih Sene, mostovih ter okoliških znamenitostih, med njimi na katedrali Notre Dame in muzeju Louvre, ob vedno močnejšem dežju nastopilo približno 3000 umetnikov in plesalcev.

Slovesnost se je začela z videoposnetkom francoske nogometne legende Zinedina Zidana, ki se je z baklo popeljal na neobičajno potovanje po metroju in pariških katakombah.

Kdo vse bo med nastopajočimi umetniki, je bila vse do začetka slovesnosti dobro varovana skrivnost. Kot prva zvezdniška gostja se je že kmalu po izplutju prvih ladjic razkrila ameriška pevka Lady Gaga, ki je v tipični kabaretni opravi zapela pesem v francoščini.

“V veliko čast mi je peti za vas in vas spodbujati,” je po nastopu zapisala Lady Gaga na svojih kanalih družbenih omrežij in dodala, da je vedno “čutila zelo posebno povezavo s Francozi in petjem francoske glasbe.”

Plesalcem na številnih lokacijah so se tekom barvitega prepleta francoske kulture in zgodovine pridružili še številni drugi izvajalci, med njimi priljubljena francoska pevka Aya Nakamura in francoska težkometalna skupina Gojira, ki se je za ta namen povezala s priznano operno pevko Marino Viotti. Mezzosopranistka Axelle Saint-Cirel je s strehe Grand Palaisa zapela francosko himno.

Za resnične so se potrdile tudi govorice, da se v francoski prestolnici mudi hudo bolna kanadska pevka Celine Dione, ki ne nastopa že od leta 2020. S prve etaže Eifflovega stolpa je tik pred zaključkom slovesnosti zapela pesem L’hymne a l’amour francoske šansonjerke Edith Piaf.

Igre je v že trdi temi odprl Macron. “Igre v Parizu razglašam za odprte v počastitev 33. olimpijade moderne dobe,” je dejal s tribune, na kateri se mu je pridružilo približno 110 svetovnih voditeljev, med njimi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob. Na odprtju pa sta bila še minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

Pred tem je športnike nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. ki je v svoj govor vpletel upanje na boljše politične razmere v svetu. Kot je dejal, so vsi skupaj del dogodka, ki združuje svet v miru. “V svetu, ki ga razdirajo vojne in konflikti, se lahko zahvaljujoč tej solidarnosti nocoj vsi združimo,” je dejal.

Sledila je olimpijska prisega, ko sta nosilca francoske zastave, plavalec Florent Manaudou in atletinja Melina Robert-Michon, v imenu vseh nastopajočih obljubila, da bosta spoštovala pravila in standarde poštene igre.

Prižig olimpijskega ognja, ki se je nato s toplozračnim balonom dvignil v zrak, so pripravili v parku pri muzeju Louvre. To nalogo so organizatorji zaupali trikratnima olimpijskima prvakoma, nekdanji tekačici na 400 metrov Marie-Jose Perec ter judoistu Teddyju Rinerju. A šele potem, ko si je olimpijsko baklo izmenjala vrsta športnih legend, med njimi Zidane, Rafael Nadal, Tony Parker, Amelie Mauresmo, Serena Williams, Carl Lewis in Nadia Comaneci.

Že pred tem so območje ob Eifflovem stolpu skupaj s svojimi kolegi iz preostalih 205 držav dosegli tudi slovenski olimpijci. Slovensko zastavo sta na ladjici, ki so si jo slovenski športniki delili z olimpijci iz Slovaške in Somalije, vihtela rokometašica Ana Gros in kanuist Benjamin Savšek.

Slovenski športniki pa so v mestu ljubezni poskrbeli še za eno odmevno novico. Jadralec Žan Luka Zelko in atletinja Anita Horvat sta se med proslavo zaročila. Z zaročencema so se na ladjici veselili tudi drugi slovenski olimpijci, je slovenska olimpijska reprezentanca objavila na Instagramu.

Igre v Parizu bodo trajale do 11. avgusta. Do takrat bodo prireditelji v 32 športih podelili 329 kompletov medalj, prve že v soboto. Vizija organizatorjev so stroškovno učinkovitejše in manj onesnažujoče olimpijske igre od prejšnjih, tekmovanja pa bodo potekala na zgodovinskih lokacijah v prestolnici in njeni okolici.

COMMENTS

Wordpress (0)