Sporočilo tretje noči nacionalne konvencije ameriških republikancev: “Amerika je izgubljena in le Trump jo lahko reši” – Sinoči se je predstavil podpredsedniški kandidat J.D. Vance – TOPNEWS.si

Sporočilo tretje noči nacionalne konvencije ameriških republikancev: “Amerika je izgubljena in le Trump jo lahko reši” – Sinoči se je predstavil podpredsedniški kandidat J.D. Vance

Sporočilo tretje noči nacionalne konvencije ameriških republikancev: “Amerika je izgubljena in le Trump jo lahko reši” – Sinoči se je predstavil podpredsedniški kandidat J.D. Vance

Z govorom nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki bo uradno sprejel predsedniško nominacijo stranke za novembrske predsedniške volitve, se bo nocoj oziroma v petek zjutraj po srednjeevropskem času v Milwaukeeju zaključila nacionalna konvencija ameriških republikancev.

Sinoči je pred  člani konvencije nastopil nekdanji Trumpov kritik James David Vance, ki v svojem prvem govoru kot podpredsedniški kandidat dejal , da je dedič MAGA. V govoru JD Vancea je bila vrstica, ki bi zlahka povzela noč: “Donald Trump predstavlja zadnje najboljše upanje Amerike, da obnovi tisto, kar – če bo izgubljeno – morda ne bo nikoli več nai  so sinoči  prikazovali žalosten, apokaliptičen portret države v zatonu: V Ameriki Joeja Bidna je tretja svetovna vojna na obzorju. V Ameriki Joeja Bidna nezakoniti priseljenci prehitevajo državo. V Ameriki Joeja Bidna gospodarstvo v težavah razbija sanje.

In če bi republikanci sinoči  želeli razjasniti eno stvar, je to, da obstaja samo en človek, ki lahko “reši” državo. To je pripoved, ki jo vizualni elementi tega tedna naredijo še toliko bolj dramatične – povit Trump vsako noč vstopa v areno, le nekaj dni po poskusu atentata. “V zadnjih osmih letih je predsednik Trump dal vse od sebe, da se je boril za prebivalce naše države,” je dejal Vance. “Ni potreboval politike, ampak država je potrebovala njega.”

To je strategija sporočanja, ki izhaja neposredno iz vrha karte, medtem ko se Trump bori za pot nazaj v Belo hišo. In tega boste nedvomno slišali v jutrišnjem govoru nekdanjega predsednika.

 

 

 

Konvencija se je začela v ponedeljek, le dva dni po neuspešnem poskusu atentata na Trumpa na političnem zborovanju v Pensilvaniji, ki je še bolj poenotil republikance v podpori nekdanjemu predsedniku ZDA.

Republikanski delegati so že v ponedeljek Trumpa potrdili za predsedniškega kandidata, potrdili pa so tudi prioritete stranke za naslednja štiri leta. Iz njih so na Trumpovo zahtevo izpustili boj za popolno prepoved splava v ZDA, ob tem pa poudarili varnost domovine in državnih meja.

Prepričan v zmago na volitvah si je 78-letni Trump za svojega podpredsedniškega kandidata prav tako v ponedeljek izbral 39-letnega senatorja iz Ohia, J.D. Vancea, ki je bil nekoč njegov oster kritik, sedaj pa med njima razlik v politiki praktično ni.

Predsedniški kandidati v ZDA si sicer ponavadi za podpredsednika izberejo nekoga, ki bi jim zagotovil dodatne glasove, kot je Trump storil leta 2016 z Mikom Penceom, da bi pridobil trdno podporo krščanske desnice.

Vance, ki bo prav tako nagovoril zbrane na republikanski konvenciji, podpira Trumpovo politiko nižanja davkov in gospodarski protekcionizem, malce bolj odkrito nasprotuje splavu, glede zunanje politike pa med drugim nasprotuje pomoči Ukrajini.

Po spodletelem poskusu atentata, v katerem je bil Trump lažje ranjen, javnost v ZDA medtem nestrpno pričakuje njegov govor na konvenciji. Uvodni osnutek naj bi spremenil in ga naredil bolj umirjenega s pozivom k poenotenju države.

COMMENTS

Wordpress (0)