(V ŽIVO) Po včerajšnji maratonski 13 urni razpravi na odborih, o delu Golobove ministrske ekipe v prvi polovici mandata, danes še državni zbor – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Po včerajšnji maratonski 13 urni razpravi na odborih, o delu Golobove ministrske ekipe v prvi polovici mandata, danes še državni zbor

(V ŽIVO) Po včerajšnji maratonski 13 urni razpravi na odborih, o delu Golobove ministrske ekipe v prvi polovici mandata, danes še državni zbor

DZ bo na današnji izredni seji na zahtevo SDS razpravljal o predlogu priporočil vladi ob polovici mandata. V največji opozicijski stranki vladi Roberta Goloba med drugim očitajo razpad zdravstvenega sistema, stavkovni val, zamujanje s pokojninsko, zdravstveno ter davčno reformo.

V SDS so ob vložitvi zahteve za sklic izredne seje DZ predlagali, da bi poslanci ministrsko ekipo premierja Goloba pozvali, naj ravna skladno z zaprisego, dano ob nastopu mandata pred dvema letoma, da bodo “pri svojem delu spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti ter z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije”.

To so ministri ob svoji zaprisegi že obljubili, “a dogajanja in odločitve v zadnjih dveh letih ne kažejo, da se svoje zaprisege držijo”, menijo v SDS. Opozicija je sicer kritike vladni koaliciji skoraj 13 ur nizala na četrtkovi seji odbora DZ za notranje zadeve.

Prvak SDS Janez Janša je ob tem ugotavljal, da je koalicija v prvi polovici mandata po vsebini uresničila slabih 14 odstotkov tega, kar si je sama zadela. Kritike na vlado pa je med drugim usmeril tako na področju zdravstva, obvladovanja migracij, kot na plačni sistem v javnem sektorju.

Nasprotno menijo v koalicijskih vrstah. Prvaki strank koalicije so pregled dosedanjega dela predstavili na konferenci po četrtkovi seji vlade in ocenili, da so lahko kot vladna ekipa na dosežke ponosni. Premier Golob je zagotovil, da vlada nadaljuje s pripravo strukturnih reform, rezultati pa da jim bodo prinesli še en mandat na čelu države.

Poslanci imajo sicer danes za razpravo na voljo sedem ur, o predlogu priporočila pa ne bodo glasovali, saj ga je v četrtek zvečer zavrnil že matični odbor DZ.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je  včeraj kot rečeno kar13 ur namenil razpravi ob drugi obletnici vlade. Medtem ko so bili v opozicijski SDS do dela vlade kritični, so v koaliciji izpostavljali, kaj je bilo opravljeno v dveh letih. Podrobno so o delu resorjev spregovorili tudi državni sekretarji s posameznih ministrstev.

Sejo odbora so zahtevali v SDS, ki so pripravili tudi predlog priporočila vladi, s katerim bi jo pozvali, naj “pri svojem delu spoštuje ustavni red, ravna po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deluje za blaginjo Slovenije”. Večina na odboru predlaganega priporočila ni podprla, zanj je glasovalo pet članov odbora, proti pa jih je bilo osem. Ker predlog priporočila danes ni bil sprejet, bodo poslanke in poslanci na petkovi izredni seji DZ opravili zgolj razpravo, o predlogu priporočila pa ne bodo glasovali.

Kot je izpostavila parlamentarna zakonodajno-pravna služba, predlog priporočila zgolj povzema besedilo prisege predsednika vlade in ministrov po izvolitvi oz. imenovanju in kot tak ne predstavlja ukrepa, katerega izvršitev bi DZ vladi priporočal v okviru nadzorne funkcije nad delom izvršilne veje oblasti.

“V prid vaše evropske kampanje ste danes spet zlorabil parlament za to, da v bistvu interpelirate vlado na način, ki seveda ni formalna interpelacija,” je predlagateljem očitala poslanka Levice Nataša Sukič. Po drugi strani se jim je podpredsednik vlade Matej Arčon zahvalil za priložnost, da se ob drugi obletnici vlade lahko pohvalijo s svojimi dosežki. Ob tem je ugotavljal, da se na seji srečujeta dva svetova, “en, ki gleda na svet in na našo prehojeno pot iz negativne plati, in en, ki gleda na svet in na našo prehojeno pot iz pozitivne plati”.

V imenu predlagateljev je predsednik SDS Janez Janša opozoril, da je vladna koalicija v prvi polovici mandata po vsebini uresničila slabih 14 odstotkov tega, kar si je sama zadala. Kritike na vlado je med drugim usmeril na področju zdravstva, obvladovanja migracij, urejanja plačnega sistema v javnem sektorju, stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe, pa tudi zaradi ukinitve urada za demografijo, ustanovljenega v času prejšnje vlade, in odprave ukrepov iz protibirokratskega paketa in prekinitve mini davčne reforme, sprejete v prejšnjem mandatu.

Ljudje danes živijo slabše, kot so živeli dve leti nazaj, je v razpravi dejal poslanec SDS Žan Mahnič. “Cene so višje, plače so nižje, čaka se na vseh cestah, dlje se čaka na obravnavo v zdravstvenih ustanovah in na storitve na upravnih enotah. Bilanca po dveh letih vaše vlade je slaba, ne glede na to, kar 20 državnih sekretarjev tukaj prebere,” je bil kritičen. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa je dejala, da je po podatkih statističnega urada v letu 2023 pod pragom revščine živelo več oseb kot leto prej.

Kritična je bila tudi do vladnih napovedi za razmejitve javnega in zasebnega zdravstva. “Največja privatizacija se dogaja pod levimi vladami, v tem času največ zdravnikov odhaja iz javnega zdravstva in začenja z zasebno prakso. Tudi danes se to dogaja,” je povedala. V SDS pa so državnim sekretarjem očitali tudi, da se hvalijo s projekti, ki jih je začela Janševa vlada.

Po drugi strani je Arčon med dosežki vlade izpostavil okrepitev gospodarske rasti v zadnjem letu, dvig minimalne plače in pokojnin, slednji je bil po njegovih besedah najvišji od leta 1992, znižanje inflacije in nizko brezposelnost. “Če je kaj odlika te vlade, je to, da je vztrajna in da ima pogum. In včasih lahko izgleda, da je vse narobe. Zakaj? Ker je imela ta vlada pogum, da se loti popravljanja sistemov, ki so bili desetletja zanemarjeni,” je dejal.

Izpostavil je, da verjamejo, da bodo z dialogom in kljub temu, da marsikdo stavka, v javnem sektorju dosegli dogovor. “In imamo pogum, da smo zagrizli v kislo jabolko, ki se mu reče zdravstvena reforma, da bomo že z doseženimi ukrepi in z ukrepi, ki nas čakajo, končno razmejili javno in zasebno,” je dodal. Po njegovih besedah gredo vsi ukrepi v smer, da bodo čakalne vrste čim krajše. Pri tem je poudaril, da verjamejo v zastavljene cilje, pa tudi da so koalicijsko dovolj močni in pogumni, da jim bo uspelo.

“Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je trenutno veljaven, je prvi zakon, ki zdrži vodo, ima zagotovljeno financiranje in je po ostalih parametrih izvedljiv,” je glede dolgotrajne oskrbe opozoril Dean Premik (Svoboda). Sukič pa je med drugim poudarila, da je ta vlada v gradnjo stanovanj v dveh letih vložila sedemkrat več, kot se je pred tem v osmih letih skupaj.

Kot je dejal poslanec Svobode Teodor Uranič, v SDS tudi ne morajo govoriti, da imajo državljani nižje plače, saj povprečna in minimalna plača rasteta. Omenil je še raziskavo Mediane, po kateri je v Sloveniji vedno več ljudi, ki živijo udobno. Predlagateljem seje pa se je zahvalil, da so jim dali “možnost spomniti državljanke in državljane, kako so živeli dve leti, od leta 2020 naprej, ko je bila na oblasti SDS”.

Poslanka SD Bojana Muršič pa je poudarila, da je normalno, da ena vlada projekt začne in druga zaključi. “Ne si pripenjati titul: to je naredila naša vlada, to pa vaša, ker to nima smisla. Smisel je, da ljudje dobijo, kar rabijo,” je povedala.

V razpravi so se sicer znova pokazali tudi različni pogledi na priznanje Palestine in stanje na področju medijev.

 

COMMENTS

Wordpress (0)