Vladimir Putin “odpustil” dolgoletnega obrambnega ministra Sergeja Šojguja – TOPNEWS.si

Vladimir Putin “odpustil” dolgoletnega obrambnega ministra Sergeja Šojguja

Vladimir Putin “odpustil” dolgoletnega obrambnega ministra Sergeja Šojguja

V velikem pretresu je predsednik Vladimir Putin imenoval nekdanjega prvega podpredsednika vlade Andreja Belousova za zamenjavo dolgoletnega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, je v nedeljo zvečer sporočil zgornji dom Sveta federacije .

Šojgu, dolgoletni Putinov zaveznik, ki je vodil rusko invazijo na Ukrajino, je poleti 2023 prestal vrsto neuspehov v vojni in šokanten upor vodje Wagnerjevih plačancev Jevgenija Prigožina.

Ko je Šojgujevo zamenjavo z nevojaškim uradnikom pojasnil, je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da je bilo “naravno”, da se je Putin odločil, da bo obrambno ministrstvo vodil civilni uradnik.

 

“Ministrstvo za obrambo mora biti popolnoma odprto za inovacije, za uvajanje naprednih idej in ustvarjanje pogojev za gospodarsko konkurenčnost – zato je predsednik izbral kandidaturo Andreja Removiča Belousova,” je novinarjem dejal Peskov.

Šojgu je bil po odloku Kremlja imenovan za sekretarja Varnostnega sveta, ki je zamenjal sedanjega vodjo Varnostnega sveta Nikolaja Patruševa. Kremelj je sporočil, da bo naslednjo vlogo Patruševa objavil v prihodnjih dneh. Do prerazporeditve prihaja, ko je Rusija v zadnjih dneh pospešila svoje vojne napore in začela novo ofenzivo v regiji Harkov v severovzhodni Ukrajini.

COMMENTS

Wordpress (0)