Inštitut 8 marec kontra Pavlu Ruparju z novo kampanjo: Tu sem – zbiranja pričevanj upokojencev in upokojenk – TOPNEWS.si

Inštitut 8 marec kontra Pavlu Ruparju z novo kampanjo: Tu sem – zbiranja pričevanj upokojencev in upokojenk

Inštitut 8 marec kontra Pavlu Ruparju z novo kampanjo: Tu sem – zbiranja pričevanj upokojencev in upokojenk

Včeraj smo poročali, da Nika Kovač in Inštitut 8. marec dobivata konkurenco. Nekdanji tržiški župan Pavle Rupar je na Facebooku napovedal, da bo njegova ljudska iniciativa Glas upokojencev kmalu registrirana kot inštitut. Imenoval se bo – 1. oktober. Pravi, da ime po “svetovnem dnevu starejših”.

Vendar se v Inštitutu 8. marec ne dajo in so očitno napovedali kontra akcijo proti Ruparju. Začeli so namreč novo novo kampanjo: “Tu sem – zbiranja pričevanj upokojencev in upokojenk”.

 

Na svoji Facebook strani so najavili kampanjo za starejše , za naše očete in mame, vaše dedke in babice: “40 let sem plačevala v sklad, zdaj pa imam občutek, da prosim za miloščino, ko mi dajejo penzijo.”
“Upokojence se obravnava kot nebodigatreba, zajedalce, ki so strošek družbe! Mi smo svoje oddelali, vso delovno dobo smo pošteno plačevali v pokojninski sklad, sedaj, ko smo upravičeni do tega denarja, se nam pa očita vsak ubogi procent, kadar se slučajno znesek pokojnine dvigne.”
“Potrebujemo kampanjo za starejše, za naše očete in mame, vaše babice in dedke. Ta skrb ni nič manj pomembna od vseh naštetih, če nič drugega, je enakopravna drugim. Zato prosim, da se zavzamemo in naredimo kampanjo za starejše, tako za tiste, ki živijo doma, kot za vse, ki zadnje dneve preživljajo v domovih. Njihovo življenje ni rožnato, mnogi med njimi so popolnoma psihično izčrpani, ker nimajo več nič od življenja. Plenica in hladno kosilo. Korona je naredila svoje, a sedaj se to životarjenje kar nadaljuje.”
Ogromen delež prostovoljcev in prostovoljk Inštituta 8. marec predstavljajo upokojenci in upokojenke. Skupaj smo zaščitili vodo, se borili za vodovod v Anhovem, dosegli redefinicijo kaznivega dejanja posilstva, zbirali podpise za brezplačna šolska kosila in se borili za javno RTV.
So sestavni del naše skupnosti. Njihove življenjske izkušnje in energija pomembno prispevajo k uspehom naših skupnih akcij.
Zadnje mesece so v nabiralnik Inštituta prišla številna sporočila upokojencev in upokojenk, ki so nam pojasnili, da njihova pokojnina ne zadostuje za preživetje – odločajo se med plačilom položnic za elektriko in nakupom toplega obroka.
Pišejo nam, da se počutijo spregledane in da je treba nekaj narediti za izboljšanje njihovih življenjskih pogojev.
V Inštitutu smo se odločili, da bo naša naslednja velika kampanja osredotočena prav na položaj upokojenk in upokojencev.
Danes smo na spletni strani odprli obrazec, kjer bomo zbirali njihova pričevanja.
Pričevanja o življenju v pokoju.
Pričevanja o stiski in solidarnosti.
Pričevanja o tem, da si vsak zasluži dostojno življenje.
Želimo iz prve roke slišati, kako živijo, s katerimi najpogostejšimi problemi se srečujejo. Jim dati vidnost, saj se prepogosto počutijo spregledane.
Vabimo vas, da oddate pričevanje in preberete več o akciji: https://www.8marec.si/tusem-pricevanja-upokojenk-in…/
Spremembe pa lahko dosežemo le skupaj, zato ob kampanji ne pozivamo le k deljenju zgodb, ampak tudi k temu, da se nam pridružite v naših akcijah”.

2023-02-12-I8M-press-tusem

COMMENTS

Wordpress (0)