Kremelj konec maja prišel do trdnega zaključka, da dolgoročno zmaguje v Ukrajini – “Vse poteka po načrtih” – TOPNEWS.si

Kremelj konec maja prišel do trdnega zaključka, da dolgoročno zmaguje v Ukrajini – “Vse poteka po načrtih”

Kremelj konec maja prišel do trdnega zaključka, da dolgoročno zmaguje v Ukrajini – “Vse poteka po načrtih”

To je beseda predsednika Vladimirja Putina . Vojna v Ukrajini, ki traja že peti mesec in ji ni videti konca, je lahko naporna. Toda visoki uradniki v Kremlju vztrajno ponavljajo, da bo Rusija s premočjo na vzhodu Ukrajine dosegla vse svoje cilje,  v New York Timsu piše a

To se morda zdi težko verjeti. Navsezadnje se je bila Rusija prisiljena umakniti iz Kijeva, doživela je več vojaških preobratov, se soočila s sankcijami brez primere in bila deležna številnih mednarodnih obsodb. Imenovati takšno litanijo težav in popolnih neuspehov za uspeh bi lahko pomenilo obtožbo propagande, hinavščine ali celo samoprevare.

Toda zdi se, da tako verjame Kremelj. Več kot dve desetletji sem pozorno spremljal besede, obnašanje in odločitve gospoda Putina ter oblikoval celovito sliko predsednikovih izračunov. Na podlagi javne retorike, političnih potez in neformalnih razprav z notranjimi osebami mi je uspelo – kolikor je bilo mogoče – razbrati obrise trenutnega razmišljanja Kremlja. Zelo jasno je, da je Kremelj konec maja prišel do trdnega zaključka, da dolgoročno zmaguje v tem konfliktu. In gospod Putin ima v nasprotju z zgodnjimi kaotičnimi meseci zdaj jasen načrt.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo sporočil, da je razrešil vodjo varnostne službe Ivana Bakanova in generalno državno tožilko Irino Venediktovo zaradi številnih primerov domnevne izdaje med ukrajinskimi uradniki kazenskega pregona. Gre za eno največjih zamenjav v vladi od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Na zahodu se vsaj sodeč po zapisih na družbenih omrežjih na veliko razmišlja o “začasnem premirju”. Tako je eden od kvalificiranih uporabnikov Twitterja zapisal:

Fascinanten, prepričljiv esej s ključno lekcijo: Kljub vsej nujnosti glede kratkoročnih vojaških oskrb je morda pomembnejša oblika zahodne pomoči Ukrajini gospodarska pomoč in vojaška podpora med morebitnim bližajočim se premorom v vojni.

Esej trdi, da je trenutni “cilj Rusije očitno nadzor nad regijama Doneck in Lugansk – kar Kremelj vidi, da bo dosegel v kratkem času.” Nato bi se ustavilo, medtem ko bi še vedno hranilo idejo o “prisili Kijev h kapitulaciji” na splošno
Če obe strani na neki točki sprejmeta premor, potem postane kritično strateško vprašanje, kaj se bo zgodilo v tem medvladju. Ali zunanji svet pomaga okrepiti Ukrajino – gospodarsko, politično in vojaško – dovolj, da so izključene skrajnejše ambicije Rusije?

Takšna politika ne bi zapustila Donecka in Luganska, ampak bi samo priznala, da njihova ponovna osvojitev ni takoj mogoča, in poudarila praktično potrebo po blokiranju nadaljnjega ruskega napredovanja. To bo vključevalo odpornost proti dezinformacijam in političnim subverzijam
Nekateri elementi “strategije za premor” so precej očitni: hitrejše urjenje večje ukrajinske vojske, preusmerjene na oborožitev Nata. Več vojaške pomoči, zlasti topništvo. Velik paket obnove. Napredna EU pot. Skupna prizadevanja proti dezinformacijam. Globalni politični angažma
Tam bodo kopenske mine: ravnanje z okupacijo Donbasa (brcanje pločevinke brez prepoznavanja kontrole RU); obravnavanje pomislekov glede ukrajinske pravne države; in lajšanje globalnega gospodarskega vpliva konflikta, hkrati pa še vedno ohranjati RU tehnologijo, vojsko + finance v čim večji stiski.
Vse to bodo morali podpreti + ugnezdeni v večjih programih o sorodnih vprašanjih: evropska energetska samozadostnost, obrambna industrijska baza ZDA, globalne dobavne verige. Izziv, a tudi prisilna funkcija za reševanje ranljivosti, ki so že dolgo potrebovale pozornost.
To ni napoved; številne poti ostajajo možne, vključno s tem, da se Putin v resnici ne ustavi na kakršen koli temeljni način, ampak samo nadaljuje, da njegova vojska vozi proti zahodu. Toda če se ta scenarij vendarle pojavi, potrebujejo ZDA in Evropa strategijo za zmago v tem premoru v vojni.

Že nekaj časa smo imeli težave z opredelitvijo ruske “izgube”. Ta scenarij premora kaže na nekatere elemente definicije: Rusija se je trajno ustavila na neki črti; Ukrajina se krepi glede na Rusijo; učinkovito usklajevanje Zahoda; in Rusijo strateško onemoglo 

Potem je tu še popolnejša različica: Ukrajina si povrne vse ozemlje, izgubljeno od 24. februarja, pa tudi morda druge stvari. Delna različica ne spodkopava te popolnejše – pripravlja temelje zanjo in zajema praktični kratkoročni cilj, da to stori
Velik izziv bodo stroški. Verjetno na stotine milijard v nekaj letih za kombinacijo gospodarske obnove + vojaške okrepitve. Morda prihod sredi hude recesije + z velikimi dolgovi v večjem delu Zahoda. Ne bo lahko, a veliko je na kocki .

 

 

https://twitter.com/Negohe_Tabu/status/1549254386064539648

“Danes sem sprejel odločitev o razrešitvi generalne državne tožilke in vodje ukrajinske varnostne službe,” je dejal Zelenski v nedeljo zvečer v svojem rednem video nagovoru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah je v državi odprtih kar 651 kazenskih zadev zaradi obtožb veleizdaje ter sodelovanja in pomoči Rusiji s strani ukrajinskih uradnikov, med njimi uslužbencev tožilstva, preiskovalnih organov in pripadnikov varnostnih agencij.

Med temi je tudi 60 primerov uradnikov, ki so ostali na ozemljih pod rusko zasedbo in “delujejo proti naši državi”, je povedal Zelenski.

Zelenski v času od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja ni naredil večjih kadrovskih sprememb v vladi, pri tem navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ta “niz zločinov zoper temelje nacionalne varnosti” sproža resna vprašanja za vodje varnostnih agencij, je še dejal Zelenski v svojem nagovoru. Potrdil je tudi, da je bil aretiran visoki uradnik varnostne službe SBU, ki je bil pred tem pristojen za črnomorski polotok Krim.

Bakanov, ki velja za tesnega sodelavca Zelenskega in njegovega prijatelja še iz otroštva, je varnostno službo SBU z več kot 30.000 zaposlenimi vodil od leta 2019. Po poročanju medijev 47-letni Bakanov kot nestrokovnjak med zaposlenimi ni imel velike avtoritete, še navaja dpa.

Zelenski je za začasnega vodjo varnostne službe danes imenoval dosedanjega namestnika Bakanova, 39-letnega Vasila Maljuka. Ta naj bi pred kratkim sodeloval pri aretaciji nekdanjega visokega uradnika SBU, ki je bil osumljen veleizdaje zaradi domnevnega posredovanja tajnih podatkov Rusiji.

Venediktovo, ki je vodila prizadevanja za obdelavo ruskih vojnih zločinov v Ukrajini, naj bi na položaju generalnega državnega tožilca začasno zamenjal Oleksij Simonenko, še poroča dpa.

 

COMMENTS

Wordpress (0)