Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva s funkcije razrešil ministra, ki ga sumijo spolnega nadlegovanja več žensk, tudi kolegice iz vladnega kabineta. “ – TOPNEWS.si

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva s funkcije razrešil ministra, ki ga sumijo spolnega nadlegovanja več žensk, tudi kolegice iz vladnega kabineta. “

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva s funkcije razrešil ministra, ki ga sumijo spolnega nadlegovanja več žensk, tudi kolegice iz vladnega kabineta. “

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v petek s funkcije razrešil ministra za človekove pravice Silvia Almeido, ki ga sumijo spolnega nadlegovanja več žensk, tudi kolegice iz vladnega kabineta. “Predsednik ocenjuje, da je možnost, da minister ostane na položaju, glede na naravo obtožb nevzdržna,” so sporočili iz njegovega urada.

Afera, ki je povzročila ogorčenje v Braziliji, je prva te vrste, v katero je vpleten član vlade Luiza Inacia Lule da Silve, odkar se je levičarski politični veteran lani vrnil na oblast, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Glede na hude obtožbe zoper ministra Silvia Almeido in po tem, ko ga je poklical na pogovor, se je predsednik Lula odločil za odstavitev vodje ministrstva za človekove pravice in državljanstvo,” so sporočili iz predsednikovega urada.

V kasnejšem sporočilu je Almeida zapisal, da je sam prosil predsednika za razrešitev. “To mi bo dalo možnost, da dokažem svojo nedolžnost in si opomorem od tega,” je dodal.

Novičarski portal Metropoles je v četrtek poročal, da je žensko združenje Me Too Brasil zaradi ravnanja ministra prejelo pritožbe več žensk, tudi ministrice za rasno enakopravnost Anielle Franco. Brazilska policija je v petek sporočila, da bo preiskala očitke, preiskavo pa je sprožila tudi predsednikova komisija za etiko.

Almeida, 48-letni pravnik in univerzitetni profesor, ki velja za enega vodilnih brazilskih intelektualcev, je pred tem zavrnil obtožbe kot “laži”, katerih namen je očrniti podobo “temnopoltega človeka, ki zaseda viden položaj v javni upravi”.

40-letna ministrica Franco, ki je prav tako temnopolta, je po razrešitvi Almeide sporočila, da je “omalovaževanje ali zmanjševanje pomena nasilnih dejanj nesprejemljivo” in pohvalila odločno ukrepanje predsednika Lule.

Vlada je v četrtek priznala “resnost obtožb” proti ministru in obljubila, da jih bo obravnavala “s strogostjo in hitrostjo, kot to zahtevajo primeri domnevnega nasilja nad ženskami”. Lula je poudaril, da nasilneži nimajo mesta v njegovi vladi, obenem pa je izpostavil pravico Almeide do domneve nedolžnosti. Ministrova žena Edneia Carvalho, s katero ima enoletno hči, je označila obtožbe za “nepoštene” in “absurdne”.

Čeprav je to prvi škandal, ki vključuje domnevno neprimerno vedenje člana Lulove vlade do drugega spola, ni prvič, da je bil eden od njegovih ministrov obtožen kaznivega dejanja. Junija je zvezna policija priporočila obtožbo zoper ministra za komunikacije Juscelina Filha zaradi korupcije in povezovanja s kriminalci. Filho je obtožbe zanikal in doslej ohranil službo.

COMMENTS

Wordpress (0)