Oblačne storitve: Avstralski direktorat za prestrezanje komunikacij (ASD) s podjetjem Amazon podpisal pogodbo o storitvah v računalniškem oblaku za uporabo obveščevalnega programa Redspice – TOPNEWS.si

Oblačne storitve: Avstralski direktorat za prestrezanje komunikacij (ASD) s podjetjem Amazon podpisal pogodbo o storitvah v računalniškem oblaku za uporabo obveščevalnega programa Redspice

Oblačne storitve: Avstralski direktorat za prestrezanje komunikacij (ASD) s podjetjem Amazon podpisal pogodbo o storitvah v računalniškem oblaku za  uporabo obveščevalnega programa Redspice

Avstralski direktorat za prestrezanje komunikacij (ASD) je s podjetjem Amazon podpisal pogodbo v vrednosti 1,2 milijarde evrov za vzpostavitev oblačnih storitev, so včeraj  sporočili iz Canberre. Ameriško podjetje bo vzpostavilo strogo varovane računalniške storitve v oblaku za avstralske vojaške in obveščevalne agencije.

Generalna direktorica ASD Rachel Noble je povedala, da bodo s storitvami v računalniškem oblaku podprli delovanje obveščevalnega programa Redspice, ki je namenjen zaščiti pred naraščajočimi grožnjami kibernetskih napadov.

Vzpostavitev takšnih storitev bo prispevala tudi k “večji interoperabilnosti in tesnejšemu sodelovanju z ZDA”, je pojasnil avstralski premier Anthony Albanese. Pogodba določa, da bo Amazon zgradil tri podatkovna središča v Avstraliji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Oblačne storitve naj bi začele delovati leta 2027. Poleg shranjevanja obrambnih in obveščevalnih podatkov bodo lahko s pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja hitro analizirali veliko količino podatkov, je poročala španska tiskovna agencija EFE. Amazon je pogodbo za vzpostavitev računalniškega oblaka med drugim leta 2022 podpisal tudi z ameriško vojsko.

Amazon  si je je zagotovil pogodbo v vrednosti 2 milijard avstralskih dolarjev z avstralskim direktoratom za signale – agencijo, odgovorno za obveščevalne podatke o tujih signalih in varnost informacij. Lokalna podružnica Amazon Web Services bo zgradila Top Secret Cloud za zagotavljanje varnega shranjevanja podatkov za vojaško obveščevalno službo.

Dogovor bo varno upravljal s strogo zaupnimi podatki, ki so ključni za nacionalno varnost Avstralije. Ta pogodba naj bi trajala več kot desetletje. Zgradil bo tri varne podatkovne centre na nerazkritih lokacijah v Avstraliji.

Premier Anthony Albanese je izjavil, da bo ta projekt “okrepil našo obrambo in nacionalno obveščevalno skupnost, da bi zagotovili, da lahko zagotovijo svetovno vodilno zaščito za naš narod.”

Projekt, ki naj bi začel delovati do leta 2027, naj bi ustvaril več kot 2000 delovnih mest in v prihodnjih letih stal več milijard operativnih stroškov. Torej – zakaj Amazon? In ali ga Avstralija res potrebuje?

Avstralija se sooča z naraščajočim valom varnostnih izzivov. Zmožnost varnega shranjevanja vojaških obveščevalnih podatkov je ključnega pomena za zaščito pred množico potencialnih groženj.

Generalna direktorica avstralskega direktorata za signale, Rachel Noble, je pojasnila, da bo projekt zagotovil “najsodobnejši prostor za sodelovanje za našo obveščevalno in obrambno skupnost za shranjevanje in dostop do strogo zaupnih podatkov.”

Oblak je tudi del programa direktorata REDSPICE , katerega namen je izboljšati avstralske obveščevalne zmogljivosti in kibernetsko obrambo. S prehodom na sodoben sistem v oblaku lahko Avstralija bolje zaščiti svoje občutljive podatke. Izboljšalo bo tudi usklajevanje med različnimi varnostnimi agencijami.

Amazon Web Services je vodilni na trgu storitev v oblaku in ima tehnične zmogljivosti, potrebne za izgradnjo Top Secret Cloud. Morda poznate Amazon le kot velikana spletne trgovine na drobno. Amazon Web Services (AWS) je tehnološka podružnica Amazona. Pravzaprav je bil pionir v poslu storitev v oblaku.

Danes zagotavlja storitve računalništva v oblaku več deset tisoč podjetjem in vladam po vsem svetu. Tržni delež AWS med desetimi najboljšimi ponudniki oblakov je leta 2024 narasel na 50,1 %. Microsoft Azure in Google Cloud sta naslednja dva največja ponudnika.

AWS, znan po svoji zanesljivosti, razširljivosti in varnosti, že ponuja podobne storitve drugim vladam in organizacijam po vsem svetu. To vključuje Ministrstvo za obrambo Združenih držav in Centralno obveščevalno agencijo (CIA) ter vse tri obveščevalne agencije Združenega kraljestva .

Bo novi oblak varen? Ko pomislimo na “oblak”, si pogosto predstavljamo internet, ki ga uporabljamo vsak dan. Vendar je Top Secret Cloud, ki ga bo AWS zgradil za avstralsko vojsko, zelo drugačen. To je zaseben, zelo varen sistem, popolnoma izoliran od javnega interneta.

Medtem ko je AWS izvajalec, bodo podatkovni centri zgrajeni po specifikacijah avstralskega direktorata za signalizacijo . Oblak bo za zaščito podatkov uporabljal napredno šifriranje. Noben sistem ni popolnoma odporen proti vdorom, vendar ta nastavitev nepooblaščenim osebam izjemno oteži dostop do informacij.

Avstralska vlada je poudarila, da bo ohranila popoln nadzor nad podatki, shranjenimi v oblaku. Na projektu bo sodelovalo le osebje z visoko stopnjo varnostnega preverjanja.

Ta prehod na varen oblak je del širšega trenda v vladni in vojaški tehnologiji po vsem svetu. Mnoge države posodabljajo svoje stare računalniške sisteme, da bi izkoristile prednosti nove tehnologije. To lahko ponudi večjo prilagodljivost, boljšo zmogljivost in potencialno nižje stroške na dolgi rok.

Projekt ima tudi mednarodne posledice. Top Secret Cloud bo olajšal sodelovanje s partnerskimi državami.

Podobni podatkovni oblaki so že bili vzpostavljeni v ZDA in Veliki Britaniji, kar omogoča izmenjavo velikih količin informacij med zavezniki. Omeniti velja, da potencialni nasprotniki prav tako veliko vlagajo v podobno tehnologijo.

Z razvojem tega oblaka Top Secret želi Avstralija ostati v prednosti v hitro razvijajočem se okolju kibernetskih groženj. V prihodnjih letih bomo verjetno videli, da bo več držav sprejelo podobne sisteme v oblaku za svoje obrambne in obveščevalne potrebe.

COMMENTS

Wordpress (0)