Glede na prvo projekcijo na evropskih volitvah zmagala EPP s 181 poslanci, sledijo socialisti s 135 in liberalci z 82 – TOPNEWS.si

Glede na prvo projekcijo na evropskih volitvah zmagala EPP s 181 poslanci, sledijo socialisti s 135 in liberalci z 82

Glede na prvo projekcijo na evropskih volitvah zmagala EPP s 181 poslanci, sledijo socialisti s 135 in liberalci z 82

Glede na prvo projekcijo na evropskih volitvah zmagala EPP s 181 poslanci, sledijo socialisti s 135 in liberalci z 82. Na parlamentarnih in evropskih volitvah v Bolgariji zmagali konservativci, na Finskem na evropskih volitvah največja podpora vladajoči NCP, po vzporednih izidih v Romuniji slavila vladajoča koalicija, Na Hrvaškem glede na vzporedne volitve zmagala vladajoča HDZ. Poročali smo že , da je v Nemčiji glede na vzporedne volitve zmagala CDU, AfD na drugem mestu, v Avstriji po so vzporednih volitvah zmagali svobodnjaki

V Franciji po vzporednih volitvah z več kot 30 odstotki zmaga skrajni desnici, Macronu 15 odstotkov. Na evropskih volitvah v Franciji je prepričljivo zmagal skrajno desni Nacionalni zbor, ki se mu glede na volilne napovedi javnomnenjskih inštitutov obeta več kot 30 odstotkov glasov. Stranka naj bi osvojila še enkrat tolikšno podporo kot zavezništvo na čelu s stranko Preporod predsednika Emmanuela Macrona, ki bo še danes nagovoril Francoze.

Nacionalnemu zboru pod vodstvom Jordana Bardelle, ki je bil tudi vodilni kandidat stranke, inštituta Ifop in Ipsos napovedujta med 31,5 in 32,4 odstotka glasov.

Macronovo proevropsko zavezništvo strank na čelu z njegovim Preporodom in vodilno kandidatko Valerie Hayer je zasedlo drugo mesto s 15,2 odstotka, socialisti pa tretje – volivci naj bi jim namenili okrog 14 odstotkov glasov podpore.

Gre za poraz za predsednika države, ki ga je sicer Nacionalni zbor premagal že na evropskih volitvah leta 2019, a so tokrat prednost še okrepili in prejeli skoraj še enkrat toliko glasov kot Macronov sredinski tabor.

Macron bo sicer še danes nagovoril Francoze, Bardella pa ga je v prvem odzivu pozval, naj razpiše predčasne parlamentarne volitve.

COMMENTS

Wordpress (0)