“Mondeno je jamrati, kako je v Sloveniji vse narobe” – Robert Golob pravi , da bi potreboval dva mandata, “če želimo reforme izpeljati korenito” – TOPNEWS.si

“Mondeno je jamrati, kako je v Sloveniji vse narobe” – Robert Golob pravi , da bi potreboval dva mandata, “če želimo reforme izpeljati korenito”

“Mondeno je jamrati, kako je v Sloveniji vse narobe” – Robert Golob pravi , da bi potreboval dva mandata, “če želimo reforme izpeljati korenito”

Premier Robert Golob je ob začetku aprilske redne seje v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslancev. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je Golobu očital, da so napovedane vladne reforme popolnoma zastale, ljudje pa da so namesto slednjih dobili kopico afer, strateških svetov in obljub. Zaradi diskrepance med pričakovanji ljudi in neizpolnjenimi obljubami je javna podoba vlade zelo nizka, časovno okno za izvedbo reform pa se tudi zaradi stavk in protestov zelo zapira, je premierja opozoril Vrtovec, ki ga zanimalo, katere od obljubenih reform so po premierjevi oceni že obkljukane kot izvedene in uresničene.

Golob je Vrtovcu odgovoril, da je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 na Trgu republike v Ljubljani javno obljubil tri stvari, in sicer, da bodo z novim zakonom “osvobodili” RTV Slovenija, da bodo ukinili vse škodljive ukrepe prejšnje vlade Janeza Janše in da bodo sprejeli nov medijski zakon. “To so bile javne obljube, ki sem jih dal pred volitvami. Potem ko je bila Svoboda zmagovito potrjena na volitvah in smo sestavili koalicijo, smo skupaj z levosredinskimi partnerji sestavili koalicijsko pogodbo in napovedali, da bomo tudi zaradi velike podpore, ki smo jo dobili na volitvah, izpeljali korenite spremembe,” je dejal Golob. Ob tem je znova poudaril, da so že od začetka mandata napovedovali, da bodo za izvedbo reform potrebovali dva vladna mandata: “V letu ali dveh, še manj pa v mesecu ali dveh, kot govorijo nekateri iz opozicije, se ne da vpeljati sprememb in resetirati celotne države.” Po njegovih besedah je bilo v dveh letih od zadnjih volitev narejeno marsikaj, zadeve pa da se “korak po koraku” in kljub stavki zdravniškega sindikata Fides, premikajo tudi na področju zdravstva.

https://twitter.com/vladaRS/status/1782381320091451426

Inflacija v Sloveniji se je znižala na obvladljive ravni, za kar je z ukrepi zaslužna tudi vlada, je v DZ danes dejal premier Robert Golob. Največji izziv po njegovih besedah ostaja zajezitev rasti cen storitev, k čemur bo vlada med drugim prispevala z ukrepi na področju stanovanjske politike, je napovedal.

Junija 2022, ko je prevzel vodenje vlade, je bila inflacija desetodstotna, cene hrane pa so vmes poskočile tudi za dvakratnik te številke, je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič na začetku aprilske seje DZ dejal premier. “Danes je inflacija znotraj obvladljivih okvirov. /…/ Inflacija na področju hrane je 0,9-odstotna, kar kaže, da so ukrepi na tem področju kljub takim in drugačnim komentarjem nekako prijeli,” je poudaril.

Naslednji izziv bo po njegovih besedah zagotoviti pocenitev hrane, še prej pa bo treba zajeziti cene storitev, predvsem zdravstvenih in na področju stanovanj. Golob je prepričan, da jim bo z regulacijo oddajanja nepremičnin za kratkoročne turistične najeme in gradnjo neprofitnih stanovanj uspelo. V naslednjih mesecih se bodo pokazali jasni obrisi, kako namerava vlada izpolniti obljubo o začetku projektov gradnje skupno 5000 stanovanj, je dejal.

“Prepričan sem, da lahko na ta način tudi področje cenovnih politik – predvsem pri najemninah – spravimo v normalne okvire, kjer danes žal niso in prehitevajo razvoj dohodkov v Evropi,” je poudaril.

Rast življenjskih stroškov je vlada po njegovih besedah naslovila tudi z najvišjim dvigom minimalne plače in pokojnin doslej. “Tudi na ta način skrbimo, da je izpostavljenih revščini čim manj, žal pa se je ne da izkoreniniti čez noč,” je dejal.

Dolgoročneje je po njegovih besedah zelo pomembna energetska samozadostnost kot sredstvo zagotavljanja finančne neodvisnosti. “Na videz imamo pred seboj dilemo med obnovljivimi viri in jedrsko tehnologijo. Po mojem mnenju je ta dilema navidezna, saj verjamem, da se obe dopolnjujeta in da lahko prav obnovljivi viri pripomorejo k zmanjšanju energetske revščine,” je dejal.

Do leta 2030 je Slovenija sposobna zgraditi dovolj sončnih elektrarn, da bo imelo vsako gospodinjstvo oziroma vsak posameznik dostop do lastnega obnovljivega vira energije, s tem pa energetsko samozadosten, je prepričan.

Zavzel se je za podnebne ukrepe, ki bodo hkrati zagotavljali socialno pravičnost. Žalosti ga, da Evropska komisija v trenutni sestavi ni vedno delovala v tej smeri, kar se je po njegovih besedah med drugim pokazalo v protestih kmetov.

Ob razpravi o obvladovanju življenjskih stroškov pa po Golobovih besedah ne bi smeli pozabiti na pomen ohranjanja miru in zagotavljanja neoviranega dostopa do kakovostnega javnega zdravstva, ki sta po izsledkih javnomnenjskih raziskav prav tako na vrhu seznama želja Evropejcev. “Vsak naš ukrep mora iti v smer umirjanja kriznih žarišč po svetu,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)