(V ŽIVO) Matjaž Han za predsednika SD-ja – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Matjaž Han za predsednika SD-ja

(V ŽIVO) Matjaž Han  za predsednika SD-ja

 Minister za gospodarstvo in dolgoletni vidni član SD Matjaž Han je v izjavi za medije tudi uradno potrdil, da je odločen in pripravljen kandidirati za predsednika SD na sobotnem kongresu stranke. Ob tem je dejal, da si želi povezati stranko, pri njegovem vodenju pa bo v ospredju ekipa, saj da stranka potrebuje moment enotnosti.

“Deloval bi proti sebi, če bi v življenju sprejemal preuranjene odločitve,” je dejal ob dejstvu, da je kandidaturo najavil le dan pred kongresom. “Vsaka stvar v življenju mora na nek način dozoreti,” je dejal in izpostavil, da ga je h kandidaturi v zadnjih dneh nagovorilo članstvo.

Izpostavil je tri zaveze – povezati vse v stranki, ekipno delovanje in povezanost z ljudmi.

Če kdaj, potem zdaj stranka potrebuje, da so v sprejemanje odločitev vključeni vsi, “ta moment enotnosti”, je dejal. Meni, da bi stranko lahko združil in poenotil, socialni demokraciji pa vrnil “tisti sijaj, ki ga je v preteklosti že imela”. Dodal je, da morajo biti k temu zavezani vsi, ki se bodo na tem kongresu borili, ne glede na to, kdo bo na koncu zmagal.

V kandidaturo se podaja zelo pomirjen, “brez računic o podpori, brez lobiranja v ozadju, ali pa z nekim skritim adutom v rokavu”. Na kongresu bo najprej moral zbrati tretjino podpisov delegatov, kar je ob 409 delegatih vsaj 137. Podpisov še nima zagotovljenih in jih “iskreno ne štejem”, pravi. “Naša stranka je na nek način tudi gentlemanska in te podpise se je večkrat dajalo,” je dejal, ob tem pa izpostavil, da ta podpis še ne pomeni tudi glasu, saj je glasovanje tajno. Delegate bo poskušal prepričati s svojim pogledom na vodenje stranke. “In to je vsa moja računica,” je dodal.

O svoji odločitvi je pred javnostjo obvestil protikandidate – vodjo poslanske skupine SD Janija Prednika, župana Ajdovščine Tadeja Beočanina in evropskega poslanca Milana Brgleza – ter predsednika vlade Roberta Goloba.

Zmaga ali poraz posameznega kandidata ne smeta biti ključna, ključna mora biti skupna zmaga socialne demokracije, meni. Po kongresu bodo morali sodelovati, je izpostavil.

Očitke, da so se drugi kandidati v preteklih tednih intenzivno predstavljali na terenu, pa je označil za “izgovor”. Čeprav so “vsi kandidati opravili res veliko stvar za socialno demokracijo”, je namreč “sam dvajset let član stranke in ne glede na sedanje razmere v stranki pred kongresom, vsak dan tudi na terenu”, zato člani njegova stališča poznajo. “Sem človek, ki zna povezati in sem na več funkcijah povezal ljudi v stranki,” je dejal.

O morebitnih odhodih iz stranke v primeru njegove izvolitve je dejal, da se bo z vsakim posameznikom, ki bi se za to odločil, pogovoril. “In še več – tiste, ki so že izstopili iz stranke, je treba dobiti nazaj v stranko,” je dodal.

V primeru neizvolitve pa se iz stranke ne umika, ampak ji obljublja pomoč “s svojim delom in znanjem”. “V tej stranki je tudi že kdo izgubil volitve, pa je nadaljeval svojo politično pot,” je dejal. Če bi predsednik stranke in stranka ugotovila, da se mora umakniti zato, da SD lahko nemoteno nadaljuje svoje delo, pa bi to “brez problema naredil”.

Aktualna predsednica Tanja Fajon, ki se od vodenja stranke po kongresu poslavlja, si na čelu SD želi nekoga, ki bo gradil na temeljni ideji socialne demokracije, obenem pa “bo uspel čim bolj poenotiti in povezati stranko in bo tudi operativen človek terena”.

V tej luči ceni vse, ki so se podali v tekmo za predsednika stranke, je pa Han “zagotovo nekdo, ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji, izkazal se je kot minister, je človek terena, je operativen, tako da cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku”.

Ob tem je priznala, da so Hana tudi v vodstvu stranke nagovarjali h kandidaturi “že kar dolgo časa nazaj”, a je večkrat povedal, da ne namerava tega storiti. “Zato smo šli v drugačno kampanjo. Razumem zdaj zadrego treh kandidatov, ki so delali na terenu,” je dejala in dodala, da si predvsem želi, da bodo v soboto konec dneva vsi zadovoljni.

Opozorila je, da je SD stranka, ki jo je težko voditi. “Tisti dan, ko postaneš predsednik, predsednica, te začnejo strankarski kolegi tudi rušiti,” je bila neposredna. Zato njenemu nasledniku zagotovo ne bo lahko, meni. A po drugi strani znajo po turbulenci tudi “zelo dobro stopiti skupaj” in verjame, da se bo to zgodilo tudi po kongresu.

Na vprašanje, ali bo kandidirala na evropskih volitvah, pa ni odgovorila, saj odločitev stranke še ni sprejeta. Si pa želi voditi ministrstvo za zunanje zadeve še naprej.

 

COMMENTS

Wordpress (0)