(VIDEO) SLS na evropske volitve z Gregorčičem, Bogovičem, Pukšičem, Balažičem …. – TOPNEWS.si

(VIDEO) SLS na evropske volitve z Gregorčičem, Bogovičem, Pukšičem, Balažičem ….

(VIDEO) SLS na evropske volitve z  Gregorčičem, Bogovičem, Pukšičem, Balažičem ….

SLS je na novinarski konferenci predstavila svoje kandidate za evropske volitve, ne pa tudi vrstnega reda liste. Znano je le, da bo nosilec liste nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Peter Gregorčič, zadnji na listi pa bo predsednik SLS Marko Balažic. Kandidiral bo tudi sedanji evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

Kandidati SLS, ki se bodo poleg omenjenih potegovali za sedež v Evropskem parlamentu, so nekdanji poslanec in župan Franc Pukšič, pravnica Sara Ahlin Doljak, inženirka računalništva Mija Aleš, nevrobiologinja Nina Strah, predsednica podmladka SLS Kaja Galič in predsednik podmladka SLS Zagorje ob Savi Aljaž Barlič.

Kot je ob predstavitvi kandidatov dejal predsednik SLS Balažic, je bila lista na organih stranke v četrtek potrjena soglasno. Lista z geslom Močna Slovenija in Močna Evropska unija (EU) pa je po njegovem mnenju “med vsemi do sedaj znanimi listami najbolj vključujoča”.

“To da je predsednik politične stranke na listi, je največji dokaz tega, da v listo zaupa in verjame,” je svoje zadnje mesto na listi komentiral Balažic in dodal, da ga sicer najbolj zanima slovenska politika. Vrstni red liste bo po njegovih besedah znan, ko se o tem uskladijo med sabo.

Največ ugibanj je v javnosti glede tega, katero mesto na listi bo zasedel Franc Bogovič, ki je evropski poslanec že drugi mandat, s tem pa SLS zagotavlja tudi status parlamentarne stranke. Bogovič je dejal, da je Balažicu že dobro leto nazaj sporočil, da je pripravljen znova kandidirati, ob tem pa ni postavljal nobenih pogojev. “Konec koncev sem bil tudi doslej na skupnih listah, enkrat zadnji, enkrat četrti, in hvala bogu so evropske volitve takšne, da ljudje odločijo, kdo je izbran v Evropski parlament,” je dejal. Ob tem je dodal, da zaupa volivcem in računa na preferenčne glasove.

Da je Bogovič “v tej kvoti najboljše kar premoremo”, je dejal Balažic, sploh v luči tega, da se SLS na evropske volitve podaja samostojno. “Kar se tiče povezovanja, ne pozabite, da je SLS prva predlagala, da bi vsaj vse tri slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke, oblikovale skupno listo, pa zato razumevanja pri drugih dveh partnericah ni bilo,” je dodal.

“Mi iskreno ni pomembno, kdo je izvoljen v Evropski parlament, pomembno pa mi je, da lista uspe in uspeh liste bo tudi moj osebni uspeh,” je dejal Gregorčič. Pomembno je, da SLS na evropskih volitvah dobi najmanj en mandat in da potem “ta zagon potegnemo do leta 2026 in da se SLS vrne tja, kjer je njeno mesto, mesto pa je v državni politiki”.

COMMENTS

Wordpress (0)