Nemški kancler Olaf Scholz na prvem obisku v Sloveniji – TOPNEWS.si

Nemški kancler Olaf Scholz na prvem obisku v Sloveniji

Nemški kancler Olaf Scholz  na prvem obisku v Sloveniji

Nemški kancler Olaf Scholz se bo danes mudil na prvem delovnem obisku v Sloveniji. Premier Robert Golob ga bo gostil na Brdu pri Kranju, kjer se bosta voditelja posvetila krepitvi strateškega partnerstva med državama in nadaljevanju rednega političnega dialoga na najvišji ravni z izmenjavo stališč o aktualnih zunanjepolitičnih temah.

Sogovornika se bosta v bilateralnih pogovorih dotaknila razmer v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu in na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi, napovedujejo v kabinetu premierja. Posvetila se bosta tudi širitvi EU v povezavi z reformo EU in strateško agendo, migracijam in aktualnim temam v okviru zveze Nato v luči vrha zavezništva julija v Washingtonu.

Slovenija in Nemčija veljata za odločni podpornici suverenosti Ukrajine. V zadnjem času se krepijo pobude za nadaljnjo pomoč Ukrajini, med drugim po nedavnem obsežnem ruskem napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Slovenija je z Nemčijo med drugim sklenila sporazum o brezplačni dobavi motornih vozil za vojaško pomoč Ukrajini. Slovenija je v zameno za motorna vozila v Ukrajino poslala 28 slovenskih tankov tipa M55S. V okviru pogodbe o dobavi taktičnih motornih vozil, ki sta jo državi podpisali konec leta 2022, pa je Nemčija Sloveniji že dobavila 40 tovornih vozil HX 8×8 RMMV Rheinmetal, nedavno pa je Slovenija prevzela tudi prvo od petih cistern za vodo.

Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici. Dvostransko sodelovanje je odlično, politični dialog poteka redno na vseh ravneh. Nemčija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije.

Roberta Metsola pa je včeraj začela dvodnevni obisk v Sloveniji, kjer se je prvi dan na javni tribuni Vprašaj predsednico srečala z mladimi in predstavniki civilne družbe, s katerimi se je pogovarjala o izzivih, ki so pred Evropsko unijo, o bližajočih se volitvah in o pomenu aktivnega državljanstva. Na obisk prihaja v okviru turneje po državah članicah EU-ja pred junijskimi evropskimi volitvami.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola bo drugi dan obiska v Sloveniji danes nagovorila državni zbor in odgovarjala na vprašanja predstavnikov poslanskih skupin. Sešla se bo tudi s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, predsednico republike Natašo Pirc Musar in premierjem Robertom Golobom.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, bodo osrednje teme pogovora med premierjem in predsednico Evropskega parlamenta priprave na evropske volitve, vojna v Ukrajini in razmere na Bližnjem vzhodu s poudarkom na vojni na območju Gaze.

Dvodnevni obisk je Metsola začela v ponedeljek, ko se je na javni tribuni Vprašaj predsednico z mladimi in predstavniki civilne družbe pogovarjala o izzivih, ki so pred EU, o bližajočih se volitvah in o pomenu aktivnega državljanstva.

Pričakovati je, da bo Metsola poudarila pomen volitev v Evropski parlament in skušala spodbuditi volivce, naj se 9. junija udeležijo glasovanja.

Predsednica Evropskega parlamenta je na obisku v Sloveniji v sklopu turneje po v državah članicah EU pred evropskimi volitvami. Prejšnji teden je tako že obiskala Avstrijo, kjer je prav tako pozvala k udeležbi na volitvah v Evropski parlament.

Slovenija je od leta 2004, ko je postala članica Evropske unije, med državami z najnižjo udeležbo na vseh evropskih volitvah. Ta se je kljub prizadevanjem, da bi volivce zvabili na volišča, gibala med 28 in 29 odstotki, najnižja, 24,55-odstotna, pa je bila leta 2014. S tem je Slovenija krepko pod povprečjem v EU, ki od leta 2004 znaša med 42 in 50 odstotki.

COMMENTS

Wordpress (0)